βαμβάκι

Χαμηλότερες οι αποδόσεις σε όσα βαμβάκια μαζεύτηκαν πριν τον Ιανό, τεράστιες οι απώλειες από την κακοκαιρία στα κιλά στην Θεσσαλία.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση ανά περιοχή:

Στο νομό Σερρών ελάχιστοι βαμβακοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή του προϊόντος, ειδικά σε ξηρικά αγροτεμάχια. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος, βαμβακοπαραγωγός από τη Νιγρίτα, σε δέκα ημέρες περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πιο μαζικά, πριν λίγες ημέρες έγινε ράντισμα αποφύλλωση και ωρίμανση. Ο Στέργιος Λίτος εκτιμά όσον αφορά στις αποδόσεις ότι θα είναι πολύ καλές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πιάσουν τις περσινές, που ήταν και οι υψηλότερες των τελευταίων ετών. Αναφορικά με τις εμπορικές τιμές βάμβακος ο κ. Λίτος λέει ότι ακούγεται έντονα για 42 λεπτά στο ξεκίνημα, ιδιαίτερα μετά τις τεράστιες ζημιές από το πέρασμα του Ιανού, ειδικά στην Θεσσαλία.

Στα ξηρικά της Ορεστιάδας έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες η συγκομιδή βάμβακος στα ξηρικά αγροτεμάχια, αλλά όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Λάμπης Κουμπρίδης, οι αποδόσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κινούνται στα επίπεδα των 100 κιλών το στρέμμα. Στα ποτιστικά δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τα κιλά. Όσον αφορά στις τιμές, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, που δεν κρύβει την ανησυχία του για το ύψος τους ειδικά στον Έβρο, θα προκύψουν σε λίγες ημέρες. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Ορεστιάδας καλλιεργούνται γύρω στα 150.000 στρέμματα με βαμβάκι.

Στο νομό Τρικάλων η συγκομιδή είχε ξεκινήσει δειλά – δειλά πριν το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας, του Ιανού, με την ΕΑΣ Τρικάλων τότε να παραλαμβάνει και τις πρώτες ποσότητες. Πλέον, μετά το πέρασμα του Ιανού η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, καθώς το 50% των βαμβακοχώραφων που ετοιμάζονταν για συγκομιδή, έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Αλεξίου, γεωπόνος στο εκκοκκιστήριο της Ένωσης. Όπως μας είπε ο ίδιος στα βαμβάκια που μαζεύτηκαν πριν τον Ιανό οι αποδόσεις ήταν μέτριες και σαφώς χαμηλότερες από πέρσι. Σε σχέση με την τιμές, ο γεωπόνος της Ένωσης εκτιμά ότι επειδή πολλά βαμβάκια υπέστησαν ζημιές, θα υπάρξει άνοδος. Μέχρι τώρα πάντως όποιος παραγωγός πήγε βαμβάκι στην Ένωση έπαιρνε είτε 36 λεπτά προκαταβολή, είτε 38 αν έκλεινε με την παράδοση.

Στην επαρχία Φαρσάλων η κατάσταση μετά το πέρασμα του Ιανού είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Βουλγαρέτσιος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Cotton Farsala, η κατάσταση είναι δραματική, 100.000 και πλέον στρέμματα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα μπουν καν μηχανές στα χωράφια. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαρέτσιο, ο κόσμος περιμένει αποζημιώσεις για να καλυφθεί η ζημία, αλλά το κακό είναι ότι πολύ λίγο εν τέλει βαμβάκι θα μαζευτεί. Αντίστοιχες ζημιές ίσως και μεγαλύτερες έχουν γίνει στην Καρδίτσα, προσθέτει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Αναφορικά με τις τιμές, με βάση το Χρηματιστήριο, την Τρίτη 29 Σπετεμβρίου, η τιμή στο χωράφι για τον παραγωγό ήταν στα 37,13 λεπτά ανά κιλό, συν κάποια μπόνους για τις ποικιλίες της τάξης των 2 ή λεπτών το κιλό, με αυστηρές όμως προϋποθέσεις για την υγρασία, τους σπόρους κ.λπ.

Στο νομό Φθιώτιδας, η κακοκαιρία του Ιανού έκοψε την διαδικασία της συγκομιδής. Όπως μας είπαν μάλιστα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαμίας, που είχε παραλάβει κάποιες ελάχιστες ποσότητες, πριν το κύμα κακοκαιρίας, έκτοτε δεν έχει μαζέψει κανένας παραγωγός, ενώ δεν έχει βγει και τιμή. Σύμφωνα με ανθρώπους του ΑΣ Λαμίας, οι ζημιές στην βαμβακοπαραγωγή είναι τεράστιες και ειδικά στα βαμβακοχώραφα παραποτάμιων περιοχών οι απώλειες εκτιμώνται ανυπολόγιστες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts