χωράφι, καλλιέργεια

Η διάσημη πατάτα Νευροκοπίου Δράμας είναι ΠΓΕ και συγκομίζεται στις αρχές Αυγούστου. Προς το παρόν οι παραγωγοί δεν έχουν εικόνα για τις τιμές που θα λάβουν, αν και οι όποιες τιμές είναι σαφές ότι δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα του προϊόντος. Επίσης, είναι αντιστρόφως ανάλογες των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές. Ο Θοδωρής Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, χαρακτηρίζει τις περσινές τιμές αρκετά καλές «αν δεν λάβουμε υπόψιν ότι πρόκειται για προϊόν ΠΓΕ. Εάν γινόταν επί της ουσίας αυτή η διάκριση θα έπρεπε να την καρπώνονταν οι παραγωγοί με μια καλύτερη τιμή. Πέρυσι, η πρώτη ποιότητα κινήθηκε από 25 έως 35 λεπτά» .

Η τυποποιημένη πατάτα «Μυρτώ» από το Νευροκόπι πήρε ως μέση τιμή 27- 29 λεπτά, με συμβόλαια. «Στην συμβολαιακή γεωργία το πλεονέκτημα του παραγωγού είναι η βεβαιότητα ότι θα έχει εφόδια και θ’ απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής» σχολιάζει. Κοντά στο πρόβλημα της χαμηλής τιμής είναι αυτό της έντονης λειψυδρίας που ταλαιπωρεί την περιοχή προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία αλλά κι έντονη ανησυχία στους παραγωγούς.

Πουλούν ατομικά στον Λειβαδίτη

Λιγότερο γνωστή αλλά επίσης εξαιρετική σε γεύση είναι η άγρια πατάτα του Λειβαδίτη Ξάνθης η οποία καλλιεργείται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Η συγκομιδή ξεκινάει μετά τα μέσα Σεπτέμβρη και γίνεται και τον Οκτώβρη. Σύμφωνα με τον καλλιεργητή Διαμαντή Σερεφιά, πρόκειται για πατάτα που αποδίδει έως 3,5 τόνους/στρέμμα, έχει χαμηλό tonnage σε σύγκριση με την πατάτα του κάμπου αλλά η ποιότητά της διευκολύνει τους παραγωγούς στην πώλησή της ιδιωτικά. Το προϊόν διατίθεται σε μανάβικα και καταστήματα εστίασης της Θράκης και της Θεσσαλονίκης. «Οι τιμές είναι σταθερές. Πέρυσι, πουλήσαμε σε μαγαζιά γύρω στα 50λεπτά/κιλό». Οι πατατοκαλλιεργητές του Λειβαδίτη είναι ωφελημένοι στην τιμή γιατί η πολύ καλή ποιότητα δίνει προστιθέμενη αξία, ισοφαρίζοντας την μικρή στρεμματική απόδοση.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr

Recommended Posts