Στην τελική ευθεία κατάρτισης της ΚΥΑ που θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για έγκριση, δεν αποκλείεται σημαντική αύξηση του ποσού, πέραν των αρχικών ανακοινωθέντων 23,2 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης της πρόθεσης του ΥπΑΑΤ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους για τις απώλειες στα αμνοερίφια λόγω του κορονοϊού το Πάσχα, ο ΑγροΤύπος είχε επισημάνει την αναγκαιότητα να τύχουν ενίσχυσης και κάποιες κατηγορίες αιγοπροβατοτρόφων που φαίνονταν να μένουν εκτός για διάφορους λόγους.

Τέτοιοι αιγοπροβατοτρόφοι είναι όσοι δραστηριοποιούνται σε μικρά νησιά (π.χ. του Αιγαίου) και δεν παρέδωσαν γάλα, είτε γιατί δεν υπάρχουν τυροκομεία, στα νησιά αυτά, είτε γιατί υπάρχουν, αλλά δεν λειτούργησαν λόγω έλλειψης αγοράς το Πάσχα, καθώς επίσης και οι κτηνοτρόφοι που έσφαξαν αμνοερίφια, αλλά δεν παρέδωσαν γάλα, γιατί έτσι ήταν ο προγραμματισμός τους.

Σε Ίο και Σίφνο υπάρχουν τυροκομεία, αλλά δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μη μπορούν να παραδώσουν γάλα

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, το ΥπΑΑΤ, μπαίνοντας στην τελική ευθεία κατάρτισης της απόφασης, φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει στην ενίσχυση όλους αυτούς τους παραγωγούς. Σημειωτέον ότι το αίτημα αυτό είχε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε, πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια αύξηση του τελικού ποσού, που θα διατεθεί στους αιγοπροβατοτρόφους, πέραν των 23,2 εκατ. ευρώ που είχε διαρρεύσει το ΥπΑΑΤ, ένα ποσό που εν τέλει δεν αποκλείεται να φθάσει και τα 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts