Αύξηση του ορίου στήριξης στα 7.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη, αντί για 5.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική θέσητης Κομισιόν, προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας των Ευρωβουλευτών στην Κομισιόν

ζητώντας παράλληλα το ανώτατο όριο στήριξης από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης να αυξηθεί κατά 2%. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πρόκειται για την αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, για ανακατανομή κονδυλίων από αδιάθετα ποσά Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ και όχι για φρέσκο χρήμα, όπως απαιτούν τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις. Τώρα η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής (AGRI) πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πρόταση της Επιθτροπής, εγκρίνοντας σχετική τροπολογία που ανεβάζει το ταβάνι ενίσχυσης κατά 2.000 ευρώ, η οποία έρχεται προς ψήφιση το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουνίου στην Ολομέλεια του Σώματος μαζί με άλλες τροπολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεδρίαση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προ ολίγων ημερών, ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης της οικονομικής στήριξης που θα λάβουν οι αγρότες και  οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων. Μόλις εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, ο κανονισμός θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους ευρωβουλευτές είναι οι εξής:

  • Ανώτατο όριο στήριξης 7.000 ευρώ για έναν αγρότη και 50.000 ευρώ για έναν μεταποιητή τροφίμων
  • Η ενίσχυση πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021 και οι αιτήσεις πρέπει να εγκριθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Το ανώτατο όριο στήριξης από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αυξάνεται κατά 2%

Το επείγον μέτρο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των αγροτών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το μέτρο επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιούν πόρους από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιώνουν τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Για μεγαλύτερη ταχύτητα, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την απόφαση απευθείας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη βελτίωση της πρότασης, ενέκριναν ορισμένες τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν ανεπίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts