ούζο

Τα στοιχεία αφορούν τον εξαγωγικό χαρακτήρα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που διαθέτουν τα αποστάγματά τους εμφιαλωμένα στην εξωτερική αγορά (ούζο, τσίπουρο/τσικουδιά, τύπου brandy, λικέρ, και άλλα αλκοολούχα ποτά).

Οι εταιρείες που παράγουν ελληνικά αλκοολούχα ποτά είναι κυρίως ελληνικές αλλά όχι αποκλειστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat (Αύγουστος 2021) τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών, εντός της ΕΕ και σε Τρίτες Χώρες,

 σημειώνουν αύξηση τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020, εμφανίζεται αύξηση σε αξία +31% (+€ 10,7 εκ.) και σε ποσότητα 9,13% (+1,5 εκ. κιλά).

H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών σε ποσότητα και αξία (ποσοστό 75%), με τη Γερμανία να αποτελεί την χώρα προορισμό με τη μεγαλύτερη ποσότητα εξαγωγών.

Από τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, το ούζο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+€ 5,1 εκ.) και σε ποσότητα (+0,7 εκ. κιλά) τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Όσον αφορά το Τσίπουρο/Τσικουδιά κι εκεί παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε αξία (+€ 0.3 εκ.) και σε ποσότητα (+0,05 εκ. κιλά).

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts