Με βελτιωμένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων ενώ για τα εσπεριδοειδή αυξάνονται τα ποσοστά έναντι της αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.

Αναλυτικά στο εν λόγω δελτίο αναφέρονται τα εξής: «Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων με βελτιωμένους ρυθμούς. Μέχρι 18/1/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 70. 594 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία σε 9. 538 τόνους (έναντι 93. 878 και 29.062 τόνων αντιστοίχως που ήταν πέρσι). Παρατηρείται εφέτος μια στροφή προς τρίτες εκτός Ε. Ε χώρες, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 32,% του συνόλου, έναντι 20,4% που ήταν πέρσι.

Επίσης συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών και λεμονιών, αγγουριών και μήλων με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Ειδικότερα δε στα μήλα η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 40,9%, με τις εξαγωγές προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 26. 326 τόνους, έναντι 14.444 πέρσι».

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επεκράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν σε πολλές παραγωγικές περιοχές εκτιμάται ότι έχουν επιφέρει ζημιές στην παραγωγή, κυρίως στα πορτοκάλια και μανταρίνια, που για κάποιες ποικιλίες εκτιμάται ότι είναι μεγάλη καταστροφή. Οι όποιες ζημιές κατά παραγωγική περιοχή θα πρέπει να αρχίσουν να καταγράφονται. Η αποκατάσταση της ομαλής ροής στις εξαγωγές εκτιμάται ότι θα επανέλθει σταδιακά για τα κατάλληλα προς εξαγωγή προϊόντα. Πάντως η μέχρι σήμερα έλλειψη ζήτησης εγκυμονεί τον κίνδυνο της μη απορρόφησης της ηρτημένης παραγωγής», δήλωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts