πορτοκάλια

Εντείνεται το εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν, τη στιγμή που διεθνώς ολοένα και πιο πολλοί επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση φρούτων και κυρίως πορτοκαλιού λόγω βιταμίνης C για ενδυνάμωση του οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις διακεκριμένων επιστημόνων στο BBC με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού, με τις οποίες προτρέπουν το κοινό στην κατανάλωση πορτοκαλιών λόγω της βιταμίνης C, της βιταμίνης Β, του καλίου, του φωσφόρου, του μαγνήσιου κ.λπ. ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό από ιώσεις.

Ας δούμε όμως πως εξελίσσονται οι κοπές ανά περιοχή. Στην Αιτωλοακαρνανία όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος από το Πεντάλοφο Μεοσλογγίου, οι παραγωγοί δεν… προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις νταλίκες που φορτώνουν πορτοκάλι.

Τώρα στην περιοχή αυτή μαζεύεται κυρίως Lanelate το οποίο είναι βρώσιμο και οι τιμές του έχουν αγγίξει τα 32 λεπτά το κιλό. Στην ίδια περιοχή άρχισαν σιγά-σιγά και τα Βαλέντσια με τις τιμές να έχουν πιάσει το 20λεπτο πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον Λάμπρο Κότσαλο τώρα, παραγωγό και έμπορο από το Αιτωλικό στα Βαλέντσια τα εργοαστάσια κάνουν τώρα τις πρώτες δοκιμές, καθώς η ζήτηση για πορτοκάλι χυμού είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Σημειωτέον ότι τα Βαλέντσια που είναι σε μέγεθος 10 τεμάχια στο κιλό μπαίνουν ως επί το πλείστον σε διχτάκι και πάνε για χυμό. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που έχει φέτος υψηλή ποιότητα, η παραγωγή στα Βαλέντσια θα αγγίξει τους 14.000 τόνους. Στα Lanelate που σιγά σιγά πάνε προς το τέλος λέει ο κ. Κότσαλος γίνονται πράξεις στα 27-30 λεπτά, ενώ κτήματα που θα μείνουν πιο πίσω στο μάζεμα πάνε και για ακόμα υψηλότερες τιμές.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο www.agrotypos.gr

Recommended Posts