Αυξημένο εμφανίζεται το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών κατά τους πρώτο εξάμηνο  του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019. Όμως, όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου παρουσιάζουν μείωση, που στην Ελλάδα είναι της τάξης του 10%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, που εκδόθηκε τον Μάιο, τα συγκεντρωτικά στοιχεία έχουν ως εξής:

  • Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους, από τον προηγούμενο Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2019, έχουμε αύξηση 21% στην Αυστραλία, 19% στην Ιαπωνία, 19% στη Ρωσία, 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 15% στη Βραζιλία και 7% στον Καναδά. Στην Κίνα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
  • Όσον αφορά την Ε. Ε., οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και οι εισαγωγές εκτός Ε. Ε. αυξήθηκαν κατά 3% τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους συγκομιδής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των προηγούμενων συγκομιδών.
  • Οι διεθνείς συναλλαγές για τις επιτραπέζιες ελιές, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκομιδής 2018/19 1 (Σεπτέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019) παρουσιάζουν αυξήσεις στην Αυστραλία (12%), στην Βραζιλία (10%), στις Ηνωμένες Πολιτείες (5%) και στον Καναδά (2%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.
  • Όσον αφορά την Ε. Ε. , οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και οι εισαγωγές εκτός Ε. Ε. αυξήθηκαν κατά 5% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους συγκομιδής (Σεπτέμβριος – Ιανουάριος) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts