Η προοπτική σύναψης ατομικών ασφαλιστικών συμβολαίων για τις αγροτικές καλλιέργειες, έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν στη συνέχεια δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη συζητήθηκε, μεταξύ άλλων,

κατά την διάρκεια συνάντησης της Βουλευτού του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, στις 12 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανάρτηση της βουλευτού στο facebook αναφέρονται τα εξής:

Κατά την 12η Ιουνίου 2020, πραγματοποίησα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Συζητήθηκαν ζητήματα, σχετικά με τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, τους μηχανισμούς εκτίμησης των ζημιών από τον Οργανισμό, ενώ έγιναν αναφορές στο κανονιστικό πλαίσιο του Οργανισμού, σύμφωνα με το οποίο καθορίζονται και αποδίδονται οι αποζημιώσεις στους καλλιεργητές.Υπήρξε σχετική ενημέρωση ως προς την παράταση είσπραξης της ασφαλιστικής εισφοράς από τους καλλιεργητές και ζωοτρόφους ως το Σεπτέμβριο του 2020- λόγω της ειδικής συνθήκης της πανδημίας- με την αναμενόμενη είσπραξη οφειλών να ανέρχεται στο ποσό των 20 εκ. ευρώ.

Συμπληρωματικά και ως προς τις αποζημιώσεις, επισημάνθηκε ότι έχουν αποδοθεί κατά 65%, ενώ το ποσοστό που υπολείπεται θα αποδοθεί έως τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε επίσης, ότι εντός των ημερών θα αλλάξει άρδην ο τρόπος εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών, μέσω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του συστήματος εκτίμησης αυτών, σύμφωνα με χρήση πλατφόρμας και πολλαπλών ψηφιακών μέσων.

Εκφράστηκε έντονα η ανάγκη για προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αποζημιώσεων, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η αναγκαιότητα εξασφάλισης περισσότερων πόρων, υπό την ομπρέλα των πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts