Η διαδεδομένη ασθένεια της ελιάς οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισχωρεί κυρίως μέσω πληγών που προκαλούνται από φυσικά ή τεχνητά αίτια.

Κύριο σύμπτωμα είναι ο σχηματισμός όγκων στα κλαδιά, στον κορμό και σε μικρότερο βαθμό στις ρίζες και στα φύλλα.

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλες τις παραγωγικές περιοχές της χώρας και η έξαρσή της ευνοείται με συχνές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με ανέμους καθώς το βακτήριο ενεργοποιείται από τα σημεία διαχείμασης και μεταφέρεται μέσω του αέρα και των σταγόνων.

Σημαντικός επίσης τρόπος μετάδοσης είναι με έντομα όπως ο δάκος και με μηχανικά μέσα. Προκαλεί μείωση της ζωτικότητας του προσβεβλημένου δέντρου και ξήρανση κλάδων. Σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί νέκρωση του δέντρου.

Από την Ένωση Σητείας Λασιθίου Κρήτης και το γεωτεχνικό τμήμα μας ενημερώνουν ότι το βακτήριο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και η εμφάνισή του παρουσιάζει μία σταθερότητα. «Έχει παρέλθει μεγάλη περίοδος ξηρασίας και ευτυχώς η ασθένεια δεν είναι σε έξαρση.

Η εμφάνιση του παθογόνου Pseudomonas είναι αισθητή ωστόσο δυστυχώς πολλοί παραγωγοί δεν κάνουν ψεκασμούς όταν απαιτείται με χαλκούχα σκευάσματα. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως υπάρχει έξαρση του φαινομένου μετά το κλάδεμα των ελαιοδέντρων όπου εμφανίζεται σε νέους βλαστούς και νεαρά δενδρύλλια. Το κλάδεμα γίνεται τον Μάρτιο εφόσον ολοκληρωθεί η συγκομιδή».

Ο κ. Μεθενήτου Ειρήνη, γεωπόνος από τη ΔΑΟΚ – του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Σητείας επίσης μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες. «Σε γενικές γραμμές η ασθένεια υπάρχει στις ελιές και δεν γίνεται να εξαλειφθεί πλήρως. Συνήθως εμφανίζεται έντονα μετά από χαλάζι καθώς δημιουργούνται πληγές στα κλαδιά από όπου και εισχωρεί το βακτήριο. Βρισκόμαστε στην πιο ξηροθερμική περιοχή της χώρας και χαλάζι έριξε πέρσι.

Ωστόσο οι παραγωγοί δεν έκαναν ψεκασμούς εκείνη την περίοδο με χαλκούχα γιατί το χαλάζι είχε πέσει λίγες ημέρες πριν την συγκομιδή. Η ασθένεια υπάρχει στα δέντρα αλλά η έντασή της δεν είναι σε βαθμό που να επηρεάζει την παραγωγή ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει καλή ανθοφορία.

Σε περίπτωση που πέσει χαλάζι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί με χαλκούχα με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωσή της. Φέτος οι παραγωγοί στην περιοχή έκαναν εφαρμογή χαλκούχων για να μην υπάρξει ο κίνδυνος εμφάνισης Γλοιοσπορίου.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο όταν η συγκομιδή γίνεται κατά τη διάρκεια βροχερού καιρού. Οι παραγωγοί σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις και έπειτα να συγκομίζουν. Παράλληλα, τα ραβδιστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την συγκομιδή πολλές φορές επιβαρύνουν την εξάπλωση του παθογόνου.

Συγκεκριμένα ελαιοραβδισικά με παλμικές βέργες τύπου Ταφ προκαλούν μεγαλύτερες καταστροφές σε κλαδιά ευνοώντας την είσοδο του παθογόνου. Για τον λόγο αυτό πολλοί είναι οι παραγωγοί στην περιοχή που τα έχουν αντικαταστήσει με ελαιοραβδιστικά Αχινός».

Προέλευση του άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts