potiri_gala_1

Με σαθρά… επιχειρήµατα προσπαθούν να χτίσουν πολιτική µείωσης τιµών στο αιγοπρόβειο γάλα ορισμένοι γαλακτοβιομήχανοι, µετά το άσφαιρο, όπως αποδείχτηκε, άλλοθι της CETA. Ένα άλλοθι που επικαλέστηκαν αρκούντως αρκετοί εξ αυτών, για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, αν και η συµφωνία για τη Φέτα, δεν επικυρώθηκε καν ακόµα στη βουλή.

Νέο όπλο στη φαρέτρα όσων προσπαθούν να πιέσουν τις τιµές φέρεται να είναι ρουµάνικες και βουλγάρικες παγοκολόνες πρόβειου γάλακτος που αγοράζουν στην υψηλή -για τα δεδοµένα της ποιότητας-  τιµή των 65 λεπτών το κιλό, παραδοτέο στην Ελλάδα.

Μάλιστα στην προσπάθειά τους αυτή λέγεται πως διευκολύνονται από τους αναποτελεσµατικούς, όπως τους χαρακτηρίζουν και οι κτηνοτρόφοι, ελέγχους της πολιτείας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του δείχνει να µην αναλαµβάνει πρωτοβουλίες, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως άλλα στοιχεία έδινε ο ΕΛΓΟ το 2016 για τις εισαγωγές γάλακτος (11.632 τόνους εισαγόµενου γάλακτος διαφόρων τύπων) και άλλα η ΕΛΣΤΑ (23.119 τόνους).
Υπενθυµίζεται ότι οι πρώτες απειλές µειώσεων έφτασαν στους αιγοπροβατοτρόφους το 2016, ενώ από τις αρχές του 2017, αρκετές βιοµηχανίες έκαναν πράξη την απειλή τους, µε άλλοθι τη CETA, το δήθεν αυξηµένο στοκ τυριών, την κάµψη της εγχώριας ζήτησης και πρόσθετο όπλο την πληµµελή εφαρµογή του συστήµατος πληρωµής µε βάση τα λιπαρά του γάλακτος, σε αντίθεση µε το αγελαδινό.

«Αν και τις τελευταίες ηµέρες υπάρχουν σηµάδια σταθεροποίησης στα 92 λεπτά του ευρώ, εντούτοις ως Οµοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας καλέσαµε, µε επιστολή µας, τον Βαγγέλη Αποστόλου, να παρέµβει ενόψει και του καλοκαιριού, ώστε να γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής της Φέτας, µήπως και περισώσουµε κάτι», σηµείωσε ο Λαρισαίος Μιχάλης Τζιότζιος.

Ο ίδιος, µιλώντας στην Agrenda, τάχθηκε κατά όσων υποστηρίζουν ότι «η κτηνοτροφία έχει µέλλον στην Ελλάδα µόνον εφόσον στηριχθούν περισσότερο οι οργανωµένες µονάδες και όχι οι ελεύθερες φάρµες », κατηγορώντας τους µάλιστα ότι «λειτουργούν υπέρ των εισαγωγέων ξενικών φυλών ζώων».

Σηµειωτέον ότι πιο περίπλοκη µοιάζει η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπου η πρόσβαση εµπόρων στις αγορές των Βαλκανίων είναι πιο εύκολη, κι ενώ κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν, ότι υπάρχει εταιρεία που ήδη πληρώνει το ντόπιο πρόβειο µόλις 87,5 λεπτά.

Η όλη κατάσταση δείχνει να «κατεβαίνει» νοτιότερα, µε τα µικρά τυροκοµεία όµως, στη µεγάλη τους πλειοψηφία, να κρατούν τιµές πάνω από τα 90 λεπτά, αλλά να δείχνουν ότι πιέζονται. Στην ίδια κατάσταση πίεσης δείχνουν ότι περιέρχονται και οι συνεταιριστικές οργανώσεις του κλάδου.

Ελέγχους στις εισαγωγές γάλακτος ζητούν οι Θεσσαλοί

«Κάντε τους απαραίτητους ελέγχους, τώρα, γιατί διαφορετικά θα μας βρείτε έντονα απέναντί σας», προειδοποιούν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι.

«Το τελευταίο διάστημα υπήρξε επιστολή γαλακτοβιομηχανίας (Ήπειρος) προς τους προμηθευτές κτηνοτρόφους της  όπου η βασική αιτία μείωσης της τιμής του γάλακτος είναι ο έντονος ανταγωνισμός από αντίπαλες εταιρείες και η χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που αναφέρουν στους κτηνοτρόφους ως αιτία την χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος», τονίζουν μεταξύ άλλων οι κτηνοτρόφοι.

Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Κ. Υπουργέ έχουμε γίνει αποδέκτες τον τελευταίο διάστημα τόσο από τα μέλη μας όσο και από κτηνοτρόφους όλης της χώρας έντονων διαμαρτυριών για τις μειώσεις στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στο σύνολο του για την παρασκευή φέτας. Οι αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φέτας έχουν αυξήσει την διάθεση της φέτας με αποτέλεσμα την συμπίεση των τιμών τόσο στην φέτα όσο και στο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Η παντελής έλλειψη ελέγχων από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε επιστολή γαλακτοβιομηχανίας (Ήπειρος) προς τους προμηθευτές κτηνοτρόφους της  όπου η βασική αιτία μείωσης της τιμής του γάλακτος είναι ο έντονος ανταγωνισμός από αντίπαλες εταιρείες και η χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που αναφέρουν στους κτηνοτρόφους ως αιτία την χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος. Τι γίνεται με το εισαγόμενο πρόβειο γάλα; Χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας; Εάν συμβαίνει αυτό τι κάνει ο ανύπαρκτος ΕΛΓΟ Δήμητρα; Εδώ και χρόνια απαιτούμε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τον οποίο εμείς οι κτηνοτρόφοι χρηματοδοτούμε να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος και τίποτα δεν γίνεται. Γιατί άραγε να συνεχίσουμε την χρηματοδότηση σε έναν φορέα που δεν κάνει την δουλειά του με αποτέλεσμα την καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου;

Σας είχαμε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου πριν από το Πάσχα με τις αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στα ελληνικά αμνοερίφια. Τώρα το βλέπουμε να συμβαίνει και στο γάλα. Δεν θα μείνουμε άπραγοι και να βλέπουμε τις κτηνοτροφικές μας μονάδες να κλείνουν. Κάντε τους απαραίτητους ελέγχους τώρα γιατί διαφορετικά θα μας βρείτε έντονα απέναντί σας. Δεν θα σας αφήσουμε να μας καταστρέψετε.

Τέλος ενόψει της επικείμενης πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο γάλα καλούμε τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να συλλέξει τις ποσότητες γάλακτος απ’ όλα τα τυροκομεία της χώρας και να τα στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα όπου αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν την συνδεδεμένη στο γάλα γιατί δεν είχαν σταλεί έγκαιρα οι ποσότητες γάλακτος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Προς εξάρθρωση κυκλώματος ελληνοποίησης αιγοπρόβειου

Κοντά στην εξάρθρωση κυκλώματος ελληνοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο εισάγει από χώρες της Βαλκανικής βρίσκονται οι ελεγκτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυμελές και άρτια οργανωμένο κύκλωμα εισάγει γάλα, το οποίο διαθέτει εξελληνισμένο σε εγχώριες βιομηχανίες για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, αναφέρουν κάποιες πληροφορίες εισήχθησαν συνολικά πάνω από 80.000 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος, απορρυθμίζοντας την εγχώρια παραγωγή και υπονομεύοντας την διεθνή κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικό επώνυμο προϊόν.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στο www.agronews.gr

Recommended Posts