κρασί, οίνος, wine, λευκός, κόκκινος

Τα μέτρα κατά της πανδημίας και η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες έχουν επηρεάσει αρνητικά τον αμπελοοινικό τομέα της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αγροτικών οργανώσεων της χώρας, το 2020 η κατανάλωση κρασιού στην ισπανική αγορά μειώθηκε κατά 17%, ενώ μειώθηκαν και οι εξαγωγές σε αξία κατά 3,6% και σε όγκο κατά 5,9%.

Οι τιμές των σταφυλιών κατά τον περσινό τρύγο εμφάνισαν πτώση κατά 25-30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι τιμές του ισπανικού κρασιού είναι περίπου 25% μειωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Για το 2021 η κατάσταση επιδεινώνεται με την αξία των ισπανικών εξαγωγών κρασιού μέχρι στιγμής να σημειώνει πτώση κατά 15%.

Η ισπανική Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων (UPA) ζήτησε, σε συνέντευξη Τύπου, στις 27/4/2021, να ληφθούν έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα και ειδικότερα στον πιο αδύναμο κρίκο του που είναι οι αμπελουργοί.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της UPA, Lorenzo Ramos, η οργάνωση έστειλε αίτημα έκτακτης οικονομικής στήριξης του κλάδου στην ΕΕ, το οποίο συνυπέγραψαν η Διεπαγγελματική Οίνου της Ισπανίας, οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις COPA-Cogeca οι κλαδικές ενώσεις οίνου της Γαλλίας και Ιταλίας, η ισπανική κυβέρνηση και δεκαπέντε ακόμη κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ. «Όμως η Κομισιόν συνεχίζει να αγνοεί το αίτημα», τόνισε ο κ. Ramos.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των Ισπανών αγροτών, μέχρι στιγμής τα κονδύλια στήριξης του κλάδου προέρχονται από τα προγραμματισμένα προγράμματα στήριξης του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, όπως είναι η προώθηση των εξαγωγών, πράσινος τρύγος, απόσταξη κρίσης και η αναδιάρθωση αμπελώνων.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts