Θεριστής και αλωνάρης, πλέον, ο Ιούνιος και στον θεσσαλικό κάμπο εκατοντάδες θεριζοαλωνιστικές μηχανές εργάζονται μέρα και νύχτα προκειμένου να συλλέξουν τις σοδειές πριν αλλάξει ο καιρός.

Η ΕΡΤ και η δημοσιογράφος Μάνια Γκουσιάρη βρέθηκε στα Φάρσαλα και κατέγραψε την εργασία αλλά και τους προβληματισμούς των αγροτών. Στον νομό Λάρισας καλλιεργούνται κυρίως σιτάρια, κριθάρια, βαμβάκι, καλαμπόκια, ντομάτες, βίκος και φακές. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και αρκετά στρέμματα ελαιοκράμβη.

Σωκράτης Αλειφτήρας: Το σιτάρι φέτος φτάνει μέχρι και τα 25 λεπτά/κιλό, από 20 πέρυσι

Φέτος, οι τιμές παραγωγού στα σιτηρά και τα ψυχανθή έχουν ανέβει αρκετά, λόγω της μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με τις μικρότερες, σε σχέση με πέρυσι, παραγωγές.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Λάρισας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατωχωρίου Φαρσάλων και αγρότης, το σιτάρι φέτος φτάνει μέχρι και τα 25 λεπτά/κιλό, από 20 πέρυσι και το κριθάρι στα 20 λεπτά, από 17-18 πέρυσι.

Τα κριθάρια έχουν ήδη αλωνιστεί και αυτές τις μέρες ανεβάζει ρυθμό και αλωνισμός του σιταριού.

Ωστόσο, αν και από περιοχή σε περιοχή οι αποδόσεις διαφέρουν, στην Επαρχία Φαρσάλων οι μειώσεις στις σοδειές φτάνουν μέχρι και 40%, λόγω του Ιανού, που είχε πλήξει την περιοχή και του παγετού του Απριλίου.

Έτσι, ακόμη και με τις τιμές παραγωγού ανεβασμένες, οι αγρότες θεωρούν απαραίτητη την καταβολή των αποζημιώσεων για τον παγετό, προκειμένου να συμπληρωθεί το εισόδημα.

Τα σκληρά σιτάρια του θεσσαλικού κάμπου είναι ξακουστά και απορροφώνται από εγχώριες βιομηχανίες αλλά και από ιταλικές για την παρασκευή των ζυμαρικών.

Θανάσης Παιδής: Άμεση στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς σιτηρών της Ελασσόνας

Ένα ακόμη «μέτωπο» καλούνται να αντιμετωπίσουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και αυτό έχει να κάνει με τις σημαντικές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες σιτηρών στην περιοχή της Ελασσόνας.

Ο Θανάσης Παιδής βρέθηκε κοντά στους παραγωγούς, μαζί με τον διευθυντή του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ Μιχάλη Λιόντο, ενώ επισκέφθηκαν πληγείσες καλλιέργειες στα χωριά Γεράνεια, Άζωρος, Σαραντάπορο και Λιβάδι.

Οι επαναλαμβανόμενοι παγετοί και οι μεγάλες εναλλαγές στην θερμοκρασία που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει καταστροφή στα σιτηρά, η οποία προφανώς πρόκειται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής.

Πλέον οι γεωργοί βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του οικονομικού μαρασμού, εξαιτίας της συγκεκριμένης εξέλιξης, ενώ οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα «ψαλιδίσουν» για μία ακόμη φορά το αγροτικό εισόδημα.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής:

«Δεν υπάρχει είδος καλλιέργειας που να μην έχει πληγεί την φετινή χρονιά κυρίως εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στα σιτηρά της περιοχής Ελασσόνας, όπου η απώλεια της παραγωγής θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα τρόποι αποζημίωσης των γεωργών, όπως είναι το πρόγραμμα de minimis, ώστε να καλυφθεί κατά το δυνατόν το χαμένο εισόδημα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts