Οι συγκομιδές στην περιοχή της Καλαμάτας έχουν ξεκινήσει και σε λίγες μέρες αναμένονται και στις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές της χώρας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες απορροφούνται από την εσωτερική αγορά καθώς η παραγωγή δεν επαρκεί και οι εισαγωγές φέτος είναι μειωμένες.

Στην περιοχή της Καλαμάτας καλλιεργούνται περίπου 2.000 στρέμματα με αραχίδα και αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή σύμφωνα με τον κ. Δούβα Γιώργο, αντιπρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας.

Ο ίδιος καλλιεργεί 120 στρέμματα και όπως επισημαίνει «καλλιεργητικά το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πιστοποιημένου σπόρου απαλλαγμένου από ιώσεις.

Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή η οποία είναι μειωμένη και αγγίζει περίπου τα 400kg/στρ. Η παραγωγή με πιστοποιημένο σπόρο αντίστοιχα φτάνει τα 650-700 kg/στρ.

Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορία του σε όλη την Ε.Ε. καθώς πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ενώ η μόνη χώρα που παράγει πιστοποιημένο σπόρο είναι η Καλιφόρνια. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 8 διαφορετικές ιώσεις στο αράπικο φιστίκι που προκαλούν δυσμορφία στο εξωτερικό περίβλημα, μικροκαρπία και ακαρπία, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να προμηθευόμαστε σπόρο μη ιωμένο. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες και συνήθως στα χωράφια ακολουθεί αμειψισπορά με καλλιέργεια πατάτας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

 

Recommended Posts