γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Το πρόγραµµα που σχεδιάζεται για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο (νέα ΚΑΠ 2021-2027), αναμένεται να είναι σε θέση να αποζηµιώσει τον αγρότη όταν παρατηρείται τουλάχιστον ένα 20% πτώσης του µέσου εισοδήµατος 3ετίας,

µε το ειδικό Μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θα είναι σε θέση να καλύπτει έως 70% του ασφαλίστρου.

Η εν λόγω ασφάλιση – που θα γίνει μετά από αναλογιστική μελέτη –  θα είναι προαιρετική με πρόσθετο κόστος ετήσιας συνδρομής για τον κάθε αγρότη. Μέσω του ΠΑΑ θα υπάρχει συγχρηματοδότηση και επιχορήγηση του ασφαλίστρου. Ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιος φορέας θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραµµα, δηλαδή αν θα είναι ο ΕΛΓΑ ή ένας άλλος δηµόσιος ή ιδιωτικός οργανισµός

Επιπλέον, εξετάζεται εκ νέου το ζήτηµα της επιχορήγησης του ασφαλίστρου για κάλυψη κινδύνων που δεν περιλαµβάνονται στις ανταποδοτικές καλύψεις του ΕΛΓΑ, όπως για παράδειγµα η κάλυψη του προανθικού και ανθικού σταδίου. Υπενθυµίζεται εδώ πως η χώρα µας είχε προβλέψει την τρέχουσα περίοδο ένα αντίστοιχο πρόγραµµα (Μέτρο 17) το οποίο όμως τελικά δεν έτρεξε.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι σε καµία περίπτωση δεν δύναται να υπάρξει επιδότηση ασφαλίστρου όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ, παρά µόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις προαιρετικές καλύψεις που προβλέπει είτε ο Οργανισµός, είτε κάποιος ιδιώτης.

Τα θέματα αυτά τέθηκαν κατά την συνάντηση, που είχαν στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, καθώς επίσης επίσης οι βουλευτές του κόμματος κ.κ. Γιώργος Αμανατίδης (Ν. Κοζάνης), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ν. Ημαθίας), Διονύσης Σταμενίτης (Ν. Πέλλας).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts