Με αγροτικά μηχανήματα απόκλεισαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής γεωργοί και κτηνοτρόφοι από την Καστοριά, το Αμύνταιο και τις Πρέσπες, το μεσημέρι της Πέμπτης (3 Φεβρουαρίου 2022), οι οποίοι νωρίτερα είχαν συναντηθεί στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού.
Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συνεταιρισμών Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Πενταβρύσου και των Αγροτικών Συλλόγων Δήμου Άργους Ορεστικού και «Μακεδνός». Στο πλευρό των αγροτών της Καστοριάς βρέθηκαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Αμυνταίου και οι φασολοπαραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος».
Τα κύρια αιτήματά τους είναι το πρόβλημα με το υψηλό κόστος παραγωγής και η καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ της πληρωμής αποζημιώσεων στην παραγωγή φασολιών. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, τα πορίσματα ζημιάς στα φασόλια, που αφορούν την περιοχή, είναι ακόμη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, για αυτό και η Καστοριά δε θα συμπεριληφθεί στην επόμενη πληρωμή του Οργανισμού.
Αναλυτικότερα τα αιτήματα των παραγωγών της Καστοριάς αφορούν:
Τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τα φασόλια
Την αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα).
Την κατασκευή του φράγματος Νεστορίου και του αρδευτικού του.
Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κυρίως ως προς τον χαρακτηρισμό του καύσωνα.
Τους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις.
Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε όλους τους αγρότες.
Την ένταξη στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (πρώην ΠΣΕΑ) των φασολιών και μήλων του 2019,της φακής και των ρεβιθιών του 2020, των σιτηρών, φακής, ρεβιθιών, τριφυλλιών, καπνών του 2021.
Την στελέχωση του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.
Τη διασφάλιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων των βρώσιμων οσπρίων και την αύξηση στα αναρριχόμενα φασόλια λόγω κόστους παραγωγής.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr