Σε χαμηλά επίπεδα είναι αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού στα λεμόνια. Υπάρχουν ακόμη κάποιες ποσότητες κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας αλλά η ζήτηση είναι υποτονική τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές. Οι παραγωγοί ελπίζουν στο άνοιγμα της εστίασης για να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης.

Τη μείωση αυτή δείχνουν και τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές λεμονιών, μέχρι τα μέσα Απριλίου, ανέρχονταν σε 11.743 τόνοι, έναντι αντίστοιχων περσινών 9.785 τόνων.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν ενα περίπου μήνα η τιμή παραγωγού στα λεμόνια έφτασε στα 40 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να μειώνεται και αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 20 έως 25 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή της Αιγιαλείας δεν υπάρχουν πολλά λεμόνια. Παρόλα αυτά η ζήτηση είναι πολύ υποτονική. Πέρσι τέτοια εποχή η τιμή είχε φτάσει στο 1 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί ελπίζουν στο άνοιγμα της εστίασης για να «ζεσταθεί» η αγορά».

Ο κ. Βλάσης Κλουτσινιώτης, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ακόμη λεμόνια στην περιοχή της Κορινθίας. Οι παραγωγοί κόβουν καθημερινά όμως οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό. Πέρσι κυμαίνονταν στα 90 λεπτά. Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι γιατί πριν ένα μήνα οι τιμές ήταν στα 40 λεπτά και έλπιζαν ότι θα είχαν ανοδική πορεία. Όμως στη συνέχεια οι τιμές έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα. Τώρα ελπίζουν στο άνοιγμα της εστίασης».

Ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος ήταν μια απογοητευτική χρονιά για τους παραγωγούς λεμονιού. Ξεκίνησε από τα 25 λεπτά το κιλό και για λίγο διάστημα έφτασε στα 40 λεπτά. Στη συνέχεια όμως έπεσε στα 30 λεπτά, που είναι μια τιμή πολύ χαμηλή. Οι παραγωγοί με το σημερινό κόστος καλλιέργειας για να έχουν κάποιο εισόδημα θα πρέπει να πωλούν στα 45 λεπτά. Υπάρχουν όμως στην εγχώρια αγορά πολλά λεμόνια από Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Έλληνες παραγωγοί».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts