Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Αποδίδει η καλλιέργεια του καλαμποκιού όμως καθορίζεται στα κόστη

Αποδίδει η καλλιέργεια του καλαμποκιού όμως καθορίζεται στα κόστη

Αγροτικά Νέα , Κτηνοτροφικά Νέα , Φυσικά Προϊόντα 🕔March 8, 2019

Παρά τον έντονο ανταγωνισµό από τις χώρες της Βαλκανικής και της ανατ. Ευρώπης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν το τελευταίο διάστηµα οι κτηνοτρόφοι, τα αποθέµατα ελληνικού καλαµποκιού έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί. Mε αρκετούς εµπόρους να βασίζονται πλέον στις εισαγωγές προκειµένου να καλύψουν τις όποιες ανάγκες της αγοράς µέχρι την επόµενη συγκοµιδή.

Σύµφωνα µε τον γεωπόνο Γιάννη Ράγκο, για να είναι συµφέρουσα η καλλιέργεια καλαµποκιού, θα πρέπει να προτιµούνται περιοχές µε ανεπτυγµένη κτηνοτροφία είναι ιδανικές στη χώρα µας για την καλλιέργεια. Αφού τα κόστη µεταφοράς είναι ελάχιστα, δεδοµένου ότι η διανοµή αφορά πολύ κοντινές αποστάσεις. Ακόµα, περιοχές µε χαµηλό κόστος νερού, επίσης ευνοούνται, κοστολογικά, για την καλλιέργεια καλαµποκιού. Φαίνεται πως αναµένεται µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων για το 2019. Το 2018, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις εκτιµάται πως ξεπέρασαν τα 1,1 εκατ. στρέµµατα. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται πως το 2019 αυτές θα κυµανθούν κοντά στα 1 εκατ. στρέµµατα,

Υπενθυµίζεται ότι οι σπορές ξεκινάνε από τα µέσα Μαρτίου, ή το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα αυτού, και κρατάνε µέχρι το πρώτο δεκαήµερο του Απριλίου, ένας κανόνας βέβαια που εξαρτάται τόσο από την περιοχή όσο και από τις θερµοκρασίες. Όπως εξήγησε ο κ. Ράγκος, υπάρχουν πλέον στην αγορά και υβρίδια µε πολύ µικρό καλλιεργητικό κύκλο, τα οποία επιτρέπουν στον παραγωγό να σπείρει ξανά µετά την πρώτη συγκοµιδή.

Στη διεθνή εικόνα τώρα, Αργεντινή, Κίνα και Ουκρανία αναµένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να ισοσταθµίσουν τις απώλειες που αναµένονται σε Μεξικό και Ν. Αφρική.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agronews.gr