ελιά, ελαιόδεντρο, ελαιοπαραγωγοί, ημερίδα, χαλάζι

Κινητικότητα, ακόμα και από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται στην αγορά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μετά από ένα σχεδόν μήνα στασιμότητας λόγω θέρους, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για επίπεδα περί τα 3,10 με 3,20 ευρώ το κιλό, όπως στις αρχές Αυγούστου.

 

Την εκτίμηση αυτή κάνει στην Agronews ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, ο οποίος επιπλέον τονίζει ότι η πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση αναμένεται τον Οκτώβριο που θα βγουν στην παραγωγή «τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα». Η Λακωνία όπως και οι περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένουν φέτος μια πρώιμη χρονιά.

«Μέχρι στιγμής (όλο σχεδόν τον Αύγουστο) δεν έχει αλλάξει τίποτα αλλά δεν έχουν γίνει και πράξεις. Εκτιμώ ότι θα έχουμε κάποια δείγματα της αγορά από τις αρχές ερχόμενη εβδομάδα. Θεωρώ ότι θα ξεκινήσουμε από τα ίδια επίπεδα όπως αυτά διαμορφώνονταν μέχρι τις αρχές Αυγούστου», αναφέρει στο Agronews ο κ. Προκοβάκης και πρόσθέτει ότι «Πολύ φοβάμαι ότι το περιθώριο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου που θα έχουμε φρέσκα λάδια είναι μικρό. Εκτιμώ ότι για τα πρώτα φρέσκα οι τιμές θα κυμανθούν κοντά στα 4 ευρώ το κιλό, δηλαδή 60 λεπτά κάτω από πέρυσι».

Σύμφωνα με τον κ. Προκοβάκη, αν οι πωλήσεις φέτος ξεκινήσουν 60 λεπτά χαμηλότερα «αυτό αυτομάτως σημαίνει πίεση για τα απούλητα ελαιόλαδα». Δίνοντας μας μια εικόνα των αποθεμάτων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας  μας έκανε γνωστό ότι τον φετινό Σεπτέμβριο θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το 2017. «Αυτό οφείλεται είτε στο ότι οι παραγωγοί δεν πούλησαν, είτε ότι δεν υπήρχε ζήτηση. Εγώ θεωρώ ότι όταν υπήρχε ζήτηση ο κόσμος περίμενε ότι θα ανέβει η τιμή και δεν πωλούσε», συμπλήρωσε.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.agronews.gr

Recommended Posts