Συμβόλαια στα βαμβάκια με τιμές στα 60 με 65 λεπτά περιμένουν φέτος οι αγρότες.

Το επόμενο διάστημα ανοίγει η συζήτηση γύρω από τις προπωλήσεις της επόμενης σοδειάς. Πέρσι οι προπωλήσεις έφεραν ζημιά για στους παραγωγούς. Ωστόσο φέτος παρά την αύξηση του κόστους καλλιέργειας υπάρχει μια καλή ψυχολογία.

Όπως δηλώνουν βαμβακοπαραγωγοί στον ΑγροΤύπο δεν περιμένουν προσυμβόλαια με τιμή κάτω από 55 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά τους οι εκκοκκιστές δηλώνουν ότι και φέτος προβλέπεται η χρονιά να είναι των αγροτών. Η διεθνής τιμή του βαμβακιού έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020/2021 και αναμένεται να συνεχίσει την άνοδό της και κατά το 2021/2022, προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Οι τιμές του βαμβακιού είναι στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία, προσθέτει.

Όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, θετικό για το βαμβάκι είναι ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και η Ρωσία συμφώνησαν να παραμείνει στα ίδια επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου, με αποτέλεσμα να παραμείνουν σε υψηλά οι τιμές πετρελαίου. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου καθιστούν τα συνθετικά υλικά (νάιλον), που είναι υποκατάστατο του βαμβακιού, πιο ακριβά.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο θεσμός με τα προσυμβόλαια στο βαμβάκι θα συνεχιστεί και φέτος. Πέρσι λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών είχαμε ζημιά για τους παραγωγούς όμως υπήρξε μια ανοχή από τους εκκοκκιστές και δόθηκαν καλύτερες τιμές. Φέτος εκτιμώ ότι θα υπάρχει θετικό κλίμα και θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για υπογραφεί συμφωνητικού προπώλησης. Από τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι εκκοκκιστές την υπογραφή συμβολαίων».

Από την πλευρά του όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας, «από 55 λεπτά ξεκίνησαν πέρσι τα συμβόλαια για το βαμβάκι. Εκτιμώ ότι φέτος θα φτάσει η τιμή στα 70 λεπτά. Το κλίμα στη διεθνή αγορά είναι θετικό και η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη. Αυτό βοηθά την καλλιέργεια παρά την αύξηση του κόστους».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts