Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, αλλά μόνο με την ελπίδα για ενδεχόμενες ειδικές ενισχύσεις όπως οι de minimis, θα παραμείνουν έως τον Φεβρουάριο οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας «Κλημεντίνη», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Άρτας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστου Γκόκα.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σχετικά ο Υπουργός «…θα έχουμε μέσα στο Φεβρουάριο το αργότερο και τις ανακοινώσεις για τις δυνατότητες στηρίξεως που υπάρχουν στα όποια προϊόντα -όσα περισσότερα ευχόμαστε να είναι αυτά- τα οποία χρήζουν στήριξης και έχουμε τη δυνατότητα στήριξής τους».

Η επίκαιρη ερώτηση

Αναλυτικότερα, ο κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν για ακόμα μια χρονιά οι εσπεριδοπαραγωγοί στην Π.Ε. Άρτας:

  • Υπογράμμισε τη δεινή κατάσταση και την απογοήτευση στην οποία βρίσκονται αυτή τη περίοδο οι παραγωγοί μανταρινιών, ιδιαίτερα της ποικιλίας «Κλημεντίνης» και την ανάγκη ενίσχυσής τους για την απώλεια εισοδήματος.
  • Ανέφερε ότι οι παραγωγοί αυτοί διέθεσαν ή διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές και παράλληλα η ζήτηση παρέμεινε εξίσου χαμηλή, ενώ αντίθετα το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί.
  • Πρόσθεσε δε ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που προκάλεσαν ασθένειες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα το μισό και πλέον της παραγωγής Κλημεντίνης να μείνει αδιάθετο και κατά συνέπεια η μείωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών να είναι δραματική.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts