αγρότης, πότισμα, Γεωργών

Από χτες μπορούν να κάνουν ψηφιακά αίτηση και να υπολογίζουν αμέσως τη σύνταξή τους όσοι αγρότες επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν. Αυτό γίνεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας “ΑΤΛΑΣ“,

η οποία όμως δεν έχει τεθεί ακόμα σε πλήρη λειτουργία, καθώς λείπουν βασικά στοιχεία, όπως η ψηφιακή απονομή της σύνταξης (όχι μόνο ο υπολογισμός).

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, είπε χθες από το βήμα της Βουλής:

“Είμαι λοιπόν σήμερα εδώ για πολλοστή φορά, ενώπιον της Βουλής και ενώπιόν σας, για να σας πω ότι είμαστε λίγο πριν το μεγάλο άλμα. Μας χωρίζουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», της απονομής των συντάξεων. Αυτή η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» δεν θα λύσει επιτόπου το πρόβλημα.

Το 40% των νέων συντάξεων, που είναι δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτή του πρωτογενή τομέα που αφορά γεωργούς, αλιείς, κτηνοτρόφους και της αιτίας θανάτου, συντάξεις χηρείας, ήδη από σήμερα που μιλάμε μπορούν να μπαίνουν στο ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και να κάνουν την αίτησή τους ψηφιακά.

Δεν θέλω να προχωρήσω παραπάνω για να πω κάποια στοιχεία -τα οποία θα ανακοινώσω πολύ σύντομα- πριν την τελική παρουσίαση, αλλά θέλω να σας πω ότι σήμερα βγαίνουν οι συντάξεις ψηφιακές. Δεν απονέμονται όμως και δεν απονέμονται για τον εξής απλό λόγο, ότι πρέπει να ελεγχθούν δύο και τρεις φορές για την ορθότητα του αποτελέσματος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ευτυχώς όπου εντοπίζονται κάποιες αδυναμίες, διορθώνονται. Είναι διορθώσιμες και πάμε κατευθείαν για την έκδοση ψηφιακής σύνταξης.”

Στην ίδια απάντηση, πάντως, ο κ. Βρούτσης, παραδέχτηκε ότι παραμένει το πρόβλημα της καθυστέρησης έκδοσης και απονομής νέων συντάξεων: “Όσα χρόνια υπάρχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας και η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, το ερώτημα το οποίο βασανίζει και ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους, όταν ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο, ήταν και παραμένει δυστυχώς μέχρι σήμερα ένα, γιατί να μην παίρνουν γρήγορα τη σύνταξή τους.

Αυτό το πρόβλημα απασχολεί διαχρονικά την πατρίδα μας και το αντιμετώπισα και ως Υπουργός τα έτη 2012-2014. Ποτέ δεν έκρυψα την πραγματικότητα. Είναι ένα γεγονός που δεν μας τιμάει. Το αντιμετωπίζω και τώρα ένα χρόνο ως Υπουργός και επαναλαμβάνω ότι πραγματικά συνεχίζεται.”

Ολόκληρος ο διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά την κατάσταση και την προσπάθεια που κάνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ όσον αφορά τις συντάξεις. Οι εκκρεμείς όμως κύριες και επικουρικές συντάξεις αυξάνονται συνεχώς και είχαν αγγίξει τον προηγούμενο μήνα, στα τέλη Μαΐου, τις εκατόν εβδομήντα χιλιάδες οι κύριες και εκατό χιλιάδες αντίστοιχα οι επικουρικές.

Η αυξητική τάση, που υπάρχει, δεν αναστρέφεται και δεν υπάρχει κανένα μέτρο μέχρι τώρα να ανατραπεί. Την ίδια ώρα τα διαθέσιμα αποθεματικά του ΕΦΚΑ φαίνεται να έχουν μειωθεί δραματικά, μειούμενα από 2,85 δισεκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2020 σε 1,9 δισεκατομμύρια τον Μάιο του 2020, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα είναι δυσμενείς, λόγω των αποσπασματικών μέτρων που λαμβάνονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση, τα οποία έχουν οδηγήσει στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με εκτίναξη της μερικής απασχόλησης είτε με το υποχρεωτικό σύστημα της ειδικής εκ περιτροπής εργασίας είτε με τη μείωση του χρόνου εργασίας, των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Κύριε Υπουργέ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων. Δεν έχει δοθεί βέβαια και απάντηση σε ερώτημα που τέθηκε από το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με το οποίο εκτός από τη λειτουργία του κλιμακίου των εν ενεργεία υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που δουλεύουν πάνω σε αυτό, να επανέλθουν και οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ που ασχολούνται με το ζήτημα έναντι κάποιου συγκεκριμένου ποσού, προκειμένου να βοηθήσουν για να προχωρήσει η όλη διαδικασία, ώστε να υπάρξει απονομή των συντάξεων και εκκαθάριση των αναγκαίων ποσών.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει επίσης και πρόταση συγκεκριμένη και κοστολογημένη, όπως το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, για ενεργοποίηση θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, που προβλέπει τη στήριξη ενός εκατομμυρίου εργαζομένων με καταβολή 40% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για έξι μήνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και άρα θα συμβάλλει σημαντικά -πιστεύουμε- στη διασφάλιση των εσόδων του ΕΦΚΑ, που είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατόπιν αυτών, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε αν προτίθεσθε να αποδεχθείτε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής τόσο για την απασχόληση των συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, με εμπειρία στην έκδοση συντάξεων, χωρίς να μειωθεί η σύνταξή τους, όσο και για την ενεργοποίηση θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης.

Επίσης, σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η δυσμενής πορεία του ΕΦΚΑ, που αφορά τη σοβαρή συρρίκνωση των αποθεματικών και των ρευστών διαθεσίμων του; Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις εισφορές των μισθωτών, οι συμβάσεις των οποίων ανεστάλησαν λόγω πανδημίας του κορωνοϊού και ποιο είναι το ύψος αυτών;

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ, κύριε συνάδελφε.

Τον λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Μουλκιώτη, να ευχαριστήσω και εσάς, γιατί για πολλοστή φορά βρίσκομαι στη Βουλή, ένα χρόνο ως Υπουργός -σε λίγο ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος της Κυβέρνησης- για να απαντήσω σε ένα ερώτημα το οποίο βασανίζει την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες, όχι δέκα, όχι είκοσι, τριάντα ή σαράντα χρόνια. Όσα χρόνια υπάρχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας και η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, το ερώτημα το οποίο βασανίζει και ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους, όταν ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο, ήταν και παραμένει δυστυχώς μέχρι σήμερα ένα, γιατί να μην παίρνουν γρήγορα τη σύνταξή τους.

Αυτό είναι, κυρία Πρόεδρε. Κυρία Σακοράφα, αυτό το πρόβλημα απασχολεί διαχρονικά την πατρίδα μας και το αντιμετώπισα και ως Υπουργός τα έτη 2012-2014. Ποτέ δεν έκρυψα την πραγματικότητα. Είναι ένα γεγονός που δεν μας τιμάει. Το αντιμετωπίζω και τώρα ένα χρόνο ως Υπουργός και επαναλαμβάνω ότι πραγματικά συνεχίζεται.

Θέλω όμως, κύριε Μουλκιώτη, και ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την ερώτηση, να σας δώσω τις απαντήσεις όπως βγαίνουν μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας και την προοπτική για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, χωρίς στερεότυπα την απάντησή μου η οποία είναι διαχρονική. Δεν λύνεται το πρόβλημα με υπαλλήλους των εκκρεμών συντάξεων. Δεν λύνεται το πρόβλημα με το ανθρώπινο δυναμικό. Θέλει να κάνουμε το ψηφιακό άλμα.

Είμαι λοιπόν σήμερα εδώ για πολλοστή φορά, ενώπιον της Βουλής και ενώπιόν σας, για να σας πω ότι είμαστε λίγο πριν το μεγάλο άλμα. Μας χωρίζουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», της απονομής των συντάξεων. Αυτή η ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ» δεν θα λύσει επιτόπου το πρόβλημα.

Το 40% των νέων συντάξεων, που είναι δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτή του πρωτογενή τομέα που αφορά γεωργούς, αλιείς, κτηνοτρόφους και της αιτίας θανάτου, συντάξεις χηρείας, ήδη από σήμερα που μιλάμε μπορούν να μπαίνουν στο ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και να κάνουν την αίτησή τους ψηφιακά.

Δεν θέλω να προχωρήσω παραπάνω για να πω κάποια στοιχεία -τα οποία θα ανακοινώσω πολύ σύντομα- πριν την τελική παρουσίαση, αλλά θέλω να σας πω ότι σήμερα βγαίνουν οι συντάξεις ψηφιακές. Δεν απονέμονται όμως και δεν απονέμονται για τον εξής απλό λόγο, ότι πρέπει να ελεγχθούν δύο και τρεις φορές για την ορθότητα του αποτελέσματος.

Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ευτυχώς όπου εντοπίζονται κάποιες αδυναμίες, διορθώνονται. Είναι διορθώσιμες και πάμε κατευθείαν για την έκδοση ψηφιακής σύνταξης.

Κύριε Μουλκιώτη, θέλω να σας δώσω κάποια στοιχεία. Λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε εδώ κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει.

Δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό. Δεν είναι σωστό ο Υπουργός να έρχεται εδώ να λέει τι έγινε στο παρελθόν. Είμαι αναγκασμένος, όμως, να σας πω ότι παραλάβαμε με επίσημη απογραφή των εκκρεμοτήτων ένα εκατομμύριο πενήντα οκτώ χιλιάδες εκκρεμότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε και πανηγύριζε ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα. Όχι οι συντάξεις. Κύριες, επικουρικές, συντάξεις χηρείας, υποθέσεις, επανυπολογισμούς. Όλο αυτό το φάσμα μας το παρέδωσε.

Μάλιστα, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι, μέσα σε αυτό τον αριθμό της απογραφής των συντάξεων που έγινε, αυτό που έλεγα τότε ως Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσηςπου είχα το χαρτοφυλάκιο επαληθεύεται. Έχω τα στοιχεία σήμερα από τον e-ΕΦΚΑ και βλέπω εδώ ότι τον Δεκέμβριο βρήκαμε δεκαέξι χιλιάδες διακόσιες πενήντα επτά συντάξεις, κύριε Κεγκέρογλου, ακαταχώρητες.

Δεν τις είχε καταχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τις είχε πρωτοκολλήσει. Και, ως οφείλαμε, τις βγάλαμε από τα ντουλάπια και τις καταχωρίσαμε και αυξήθηκε η εισροή αιτήσεων προς συνταξιοδότηση. Θα πω το νούμερο. Δεκαέξι χιλιάδες διακόσιες πενήντα επτά. Δεν μας τιμάει αυτό.

Δεύτερον, με βάση τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ, που για πολλούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταματήσει την έκδοσή του, σας λέω ενδεικτικά για την απονομή των συντάξεων -είναι στη δημοσιότητα τα στοιχεία, μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε, αλλά τα επαναλαμβάνω- ότι το πρώτο τετράμηνο του 2019 απονεμήθηκαν εβδομήντα επτά χιλιάδες εννιακόσιες ογδόντα έξι συντάξεις. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 απονεμήθηκαν εβδομήντα οκτώ χιλιάδες εκατό είκοσι οκτώ συντάξεις. Όχι ότι αυτό σημαίνει ότι είμαστε καλύτερα. Σημαίνει ότι δεν σταματήσαμε τη δουλειά. Αυτές οι συντάξεις βγήκαν μέσα σε περιβάλλον πανδημίας. Μην υποτιμούμε την κατάσταση αυτή.

Κύριε Μουλκιώτη, όσον αφορά την απονομή, εμείς θα κριθούμε από τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε ανέλαβε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Τον Σεπτέμβρη του 2019 ανέλαβε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Τότε, λοιπόν, η διοίκηση του ΥΕΦΚΑ παρέλαβε εννιά χιλιάδες επτακόσιες πενήντα έξι απονομές τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Φεβρουάριο του 2020, που είμαστε στο όριο της αρχής της πανδημίας, φτάσαμε στις δεκατρείς χιλιάδες πεντακόσιες έξι. Αύξηση απονομών 38,4%.

Πάλι θα επαναλάβω ότι δεν παρουσιάζω μια ειδυλλιακή κατάσταση, ούτε λύνεται το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη διαδικασία του ανθρώπινου δυναμικού.

Επειδή έχω ξεπεράσει τον χρόνο μου, στη δευτερολογία μου θα πω κάποια πράγματα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, που έβαλε ο κ. Μουλκιώτης.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ ευχαριστώ.

Κύριε Μουλκιώτη, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς δεν υπάρχει διαφωνία από πλευράς μας όσον αφορά την ανάγκη ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ. Το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη. Παρά ταύτα, αυτό το οποίο είναι στη σημερινή κατάσταση δεδομένο είναι ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ξεπερνούν πλέον τις εκατό εβδομήντα χιλιάδες. Εκατό είκοσι πέντε χιλιάδες ήταν τον Ιούνιο του 2019. Εκατό χιλιάδες στην επικουρική. Είναι αριθμοί αδυσώπητοι.

Εγώ δεν θα διαφωνήσω με αυτό που είπατε. Πράγματι, οι εκκρεμείς συντάξεις τον έβδομο του 2019 ήταν εκατό είκοσι πέντε χιλιάδες. Έτσι φαίνεται να είναι τα στοιχεία.

Υπάρχουν, όμως, και δεδομένα όσον αφορά τις κατανομές των εκκρεμών συντάξεων. Θα σας πω ότι το 2018 ήταν τριάντα μία χιλιάδες οι αιτήσεις, το 2019 ενενήντα χιλιάδες οι αιτήσεις και το 2020 είναι μέχρι τώρα περίπου ή πλέον των είκοσι χιλιάδων. Είναι οι αριθμοί οι οποίοι καθημερινά αυξάνονται.

Αυτό είναι ένα ζήτημα και γι’ αυτό τέθηκε το θέμα από πλευράς μας ότι όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολούνταν με την κατανομή και την απονομή των συντάξεων και έχει συνταξιοδοτηθεί να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα προκειμένου να το επαναφέρουμε. Δεν χάνουν τη σύνταξή τους και χορηγούμε και κάποιο ποσό, προκειμένου να βοηθήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, καθώς και με το θέμα της ψηφιοποίησης και της όλης ηλεκτρονικής διαδικασίας, έτσι ώστε να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα.

Κύριε Υπουργέ, στις εκατό είκοσι εξήντα χιλιάδες εκκρεμότητες προσωρινή σύνταξη πόσοι παίρνουν; Τριάντα επτά χιλιάδες. Είναι ένα ποσοστό πάρα πολύ μικρό, 23% περίπου φτάνει. Οι υπόλοιποι τι γίνονται;

Εμείς προτείναμε σε αυτούς οι οποίοι είναι συνταξιούχοι χωρίς να έχουν πάρει σύνταξη και χωρίς να έχουν πάρει ούτε την προσωρινή σύνταξη να δοθεί ένα ποσοστό έναντι, το οποίο στη συνέχεια θα συμψηφιστεί. Σας το έχουμε πει κατ’ επανάληψη αυτό. Δεν το έχετε υιοθετήσει μέχρι σήμερα.

Εγώ το λέω και το αναγνωρίζω. Έχετε υιοθετήσει πλείστες προτάσεις. Υιοθετήστε αυτήν έστω. Είναι πολύ σημαντικό οι συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη να πάρουν κάτι. Είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Φτάνει το 75%, κύριε Υπουργέ.

Εκκρεμότητες υπάρχουν πράγματι και για το γήρας, για την αναπηρία, για τη χηρεία. Είναι αριθμοί οι οποίοι, όμως, δεν σταμάτησαν και δεν σταματούν, συνεχίζονται. Παρότι το e-ΕΦΚΑ προχωρά, παρότι υλοποιείται, παρότι μπαίνει η ψηφιακή διαδικασία. Ναι, έτσι είναι.

Αυτές, όμως, οι εκκρεμότητες πότε θα καλυφθούν; Υπάρχει στο τέλος-τέλος κάποιο χρονοδιάγραμμα ή κάποια άλλη διαδικασία, την οποία έχει προβλέψει το Υπουργείο, να την πούμε, να τη γνωρίζουν και οι ενδιαφερόμενοι; Διότι φτάνουμε να έχουμε εκκρεμότητες σε συντάξεις από το τέλος του 2016.

Αυτά είναι μείζονα ζητήματα, τα οποία δεν έχει αντιμετωπίσει το Υπουργείο σας. Πρέπει να τα αντιμετωπίσει, γιατί μένουν έτσι και δεν θα λυθούν ποτέ όσο υπάρχει η διαδικασία που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί συστήματα και δεν έχουν ενσωματωθεί συστήματα ψηφιοποίησης όλων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Πρέπει αυτή η ενσωμάτωση να ολοκληρωθεί, προκειμένου να έχουμε κάποιο σημαντικό και σοβαρό αποτέλεσμα.

Κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνω ότι προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες υπήρξε διάθεση αποθεματικών του ΕΦΚΑ. Τι γίνονται αυτά τα χρήματα; Θα αναπληρωθούν αυτά από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως προβλέπει ο νόμος; Και πότε αυτά θα αναπληρωθούν; Γιατί η μείωση των εσόδων από το ΚΕΑΟ έχει φτάσει το 50% και το έλλειμμα του ΕΚΦΑ του 2020 υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2,5-3 δισεκατομμύρια. Είναι αριθμοί αδυσώπητοι. Είναι καταστάσεις πάρα πολύ σοβαρές.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε αγωνιωδώς –αγωνιωδώς, το λέμε πάλι, δεν είναι πρόσχημα ούτε σχήμα λόγου- να το λάβετε υπόψη, να προβείτε σε ενέργειες και να υιοθετήστε προτάσεις, για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Πρώτον, θέλω να καθησυχάσω τον κ. Μουλκιώτη και τους τηλεθεατές μας, αυτούς που παρακολουθούν τη Βουλή, κατ’ εξοχήν τους συνταξιούχους, όσον αφορά την επίκαιρη ερώτηση του κ. Μουλκιώτη, λέγοντας να μην ανησυχεί κανένας για τη σύνταξή του.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο. Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι στέρεο. Με το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν κινδυνεύει καμία σύνταξη. Και αυτό επιβεβαιώνεται, κύριε Μουλκιώτη, και από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταθέσαμε, που για πρώτη φορά συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη. Και η αναλογιστική μελέτη επιβεβαιώνει αυτά τα οποία λέω εγώ.

Δυστυχώς, σε όλα τα ασφαλιστικά νομοσχέδια που πέρασαν μέχρι τώρα από τη Βουλή ποτέ ιστορικά δεν κατατέθηκε ασφαλιστικό νομοσχέδιο που να συνοδεύεται ταυτόχρονα από αναλογιστική μελέτη. Αυτό έγινε για πρώτη φορά. Και γι’ αυτό, λοιπόν, κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί.

Δεύτερον, η πραγματικότητα ποια είναι; Τα έσοδα του ασφαλιστικού μας σύστημα, κύριε Μουλκιώτη, έχουν δύο πηγές. Η μία είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και η άλλη είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Η σύνθεση του συνόλου των εσόδων είναι 41% οι ασφαλιστικές εισφορές και 53% η κρατική επιχορήγηση. Σημειώστε τα στοιχεία. Αυτή είναι η σύνθεση των εσόδων.

Στη βάση, λοιπόν, αυτής της σύνθεσης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η καταβολή και στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνεχίζεται απρόσκοπτα, κανονικά.

Πράγματι, τα έσοδα τα οποία περιμέναμε και τον Απρίλιο και το Μάιο δεν ανταποκρίνονται στα προϋπολογισμένα. Είναι αυτονόητο. Διότι δεν είχαμε ούτε την αύξηση ροών μισθωτής απασχόλησης θέσεων εργασίας στον τουρισμό, άρα χάνουμε κάποια έσοδα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Τι κάνουμε, όμως; Την όποια απώλεια για την ανάγκη κάλυψης της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα την καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεν κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι ο κρατικός προϋπολογισμός που θα ενισχύσει έκτακτα τις όποιες ανάγκες έχει το ασφαλιστικό σύστημα για την καταβολή συντάξεων.

Το επόμενο στοιχείο που έχω να σας πω αφορά τις προσωρινές συντάξεις. Οι προσωρινές συντάξεις καταβάλλονται σε όλους όσους κάνουν αίτηση. Είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει, δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός ο οποίος δεν κάνει αίτηση για προσωρινή σύνταξη.

Στη βάση αυτή, πράγματι, υπάρχει αυτή τη στιγμή επεξεργασία στο Υπουργείο Εργασίας να δώσουμε προσωρινή σύνταξη και σε κόσμο ο οποίος δεν κάνει αίτηση να πάρει την προβλεπόμενη προσωρινή σύνταξη. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε επεξεργασία.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι με την ψηφιακή σύνταξη ετοιμάζουμε ταχύτατες απονομές διαμέσου του ψηφιακού συστήματος ΑΤΛΑΣ. Ψηφιοποιούμε την απονομή του ΟΓΑ ξεχωριστά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts