Από 50.000 ευρώ και άνω επιλέξιμες επενδύσεις πρωτογενή τομέα, μεγάλη η ζήτηση για τα 500 εκατ. ευρώ των προκηρύξεων. Για αιτήσεις από 1η Σεπτεµβρίου έως 30 Οκτωβρίου µε µικρές βελτιώσεις που αντανακλούν την ανταπόκριση του αγροτικού κόσµου, άνοιξε εκ νέου ο Αναπτυξιακός νόµος.

Πρόκειται για την 5η προκήρυξη του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηµατικότητα» και την 3η του «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», που υποστηρίζουν έργα του πρωτογενή τοµέα προϋπολογισµού από 50.000 ευρώ και άνω. Αγορές τρακτέρ, αλωνιστικών, παρελκόµενων, αρδευτικών δικτύων, φωτοβολταϊκών σταθµών και οποιαδήποτε προσπάθεια καθετοποίησης της παραγωγής είναι επιλέξιµες δράσεις προς ενίσχυση, µε ύψος επιδότησης έως 55% των δαπανών.

∆ικαιούχοι, από τον πρωτογενή τοµέα, κρίνονται επιχειρήσεις, οργανώσεις παραγωγών, οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµοί. Σε κάθε περίπτωση είναι µεγάλη ευκαιρία για να ξεκινήσει κανείς κάτι για τα επόµενα δύο µε τρία έτη, ή τουλάχιστον µέχρι να ξεκινήσει η επόµενη προγραµµατική περίοδος της ΚΑΠ, κάτι που φαίνεται να έχουν αντιληφθεί καλά οι επαγγελµατίες του κλάδου.

Ενδεικτικά έργα που έχουν εκπονηθεί µέχρι στιγµής στον πρωτογενή τοµέα και επιδοτηθεί από προηγούµενους κύκλου του Αναπτυξιακού περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων:

  •  Ίδρυση µικρής µονάδας Θερµοκηπίου: 53.519,6 ευρώ.
  • Ίδρυση εσταυλισµένης αιγοπροβατοτροφικής µονάδας: 405.000 ευρώ.
  • Ίδρυση µονάδας τυροκοµείου: 84.000 ευρώ.
  • Εκσυγχρονισµός χοιροτροφικής µονάδας: 261.000 ευρώ.
  • Ίδρυση µονάδας τυποποίησης και συσκευασίας κρεµµυδιού: 157.500 ευρώ.
  • Φωτοβολταϊκός σταθµός: 136.000 ευρώ.

Σηµειώνεται εδώ πως στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόµου παρέχεται η δυνατότητα λήψης προκαταβολής 25% µε την υλοποίηση του 25% του εγκεκριµένου προϋπολογισµού.

Επιδότηση στο 100%

Στις δύο προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόµου, ο επενδυτής µπορεί να επιλέξει ανάµεσα σε τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης: Την επιχορήγηση, τη φορολογική απαλλαγή, τη χρηµατοδοτική µίσθωση και την επιδότηση του µισθολογικού κόστους.

Η ενίσχυση της επιχορήγησης παρέχεται, µεµονωµένα ή συνδυαστικά µε τις ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής ή/και της επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης.

Η ενίσχυση της επιδότησης του κόστους απασχόλησης παρέχεται µόνο αυτοτελώς και µόνο επί των δαπανών µισθολογικού κόστους δηµιουργούµενης απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα οι συνεταιρισµοί και οι οργανώσεις παραγωγών, µπορούν να διαλέξουν το καθεστώς επιχορήγησης στο 100%, του ύψους της επιδότησης που δικαιούνται. Για παράδειγµα µία οργάνωση παραγωγών στη Θεσσαλία που το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται στο 50% του προϋπολογισµού (µικρές επιχειρήσεις), µπορεί να λάβει αυτό το ποσοστό, εξολοκλήρου ως επιχορήγηση.

Φυτική παραγωγή

Στα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόµου µπορούν να ενταχθούν εκµεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστηµάτων φυτικής παραγωγής, όπως συµβατική, πιστοποιηµένη – ολοκληρωµένη, βιολογική, κ.λπ. – υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερµοκήπια, θάλαµοι καλλιέργειας µανιταριών θερµοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.). Τα έργα µπορεί να αφορούν ίδρυση νέας µονάδας, είτε εκσυγχρονισµό, µε ή χωρίς µετεγκατάσταση, υφιστάµενης µονάδας.

Στις επιλέξιµες δαπάνες περιλαµβάνονται τρακτέρ, παρελκόµενα, µεγάλα µηχανήµατα όπως οι θεριζοαλωνιστικές, κτιριακές εγκαταστάσεις (αποθήκες, θερµοκήπια). Επιπλέον:
1. Ψυκτικοί θάλαµοι για κηπευτικά, φρούτα, άνθη, φυτά, καρπούς µε κέλυφος, προϊόντα µελισσοκοµίας κ.λπ.
2. Ξηραντήρια για αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, δηµητριακά που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών, καρπούς µε κέλυφος, σταφίδες κ.λπ.
3. ∆ιαλογητήρια για κηπευτικά, φρούτα και καρπούς µε κέλυφος.
4. Πλυντήρια για τον καθαρισµό και το στέγνωµα των προϊόντων.
5. Εξοπλισµός µετασυλλεκτικής προστασίας.
6. Συσκευαστήρια όπως ζυγιστικά και συσκευαστήρια για προετοιµασία χονδρικής πώλησης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts