Αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου προβλήματα κατά την εξαγωγική διαδικασία βρίσκονται οι παραγωγοί σύκων από το Μαρκόπουλο.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, κ. Αλέξανδρος Κολιοβασίλης, έως πέρσι υπήρχαν 17 πτήσεις την εβδομάδα προς Καναδά, όπου εξάγονται κυρίως τα φημισμένα σύκα από το Μαρκόπουλο, ενώ σήμερα μόλις 5 την εβδομάδα λόγω κορονοϊού. Οι παραλαβές στο αεροδρόμιο γίνονται συγκεκριμένες ημέρες, τρεις τον αριθμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και σε μια περίπτωση την περασμένη εβδομάδα να χρειαστεί να ξεμείνουν στην Αθήνα και να πεταχθούν εν συνεχεία 12 τόνοι σύκων.

Μια ακόμα διέξοδος τώρα για τα Μαύρα και τα Βασιλικά σύκα Μαρκοπούλου, εξηγεί ο κ. Κολιοβασίλης, είναι η κεντρική λαχαναγορά, αλλά και εδώ είναι μειωμένη η ζήτηση λόγω του μειωμένου επίσης τουριστικού ρεύματος, της μη λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ.

Οι τιμές που απορροφώνται τα σύκα στην εγχώρια αγορά, συνεχίζει ο ίδιος είναι από 30 έως 50 λεπτά το κιλό όταν το κόστος παραγωγής στα Μαύρα αγγίζει τα 1,50 ευρώ το κιλό και στα Βασιλικά τα 1,30 ευρώ το κιλό. Αντιθέτως, όταν το σύκο πάει στον Καναδά, η τιμή παραγωγού φθάνει τα 2 ευρώ και το κέρδος του γύρω στα 50 λεπτά ανά κιλό.

Σε καλά επίπεδα είναι η ζήτηση από τον Καναδά

Σύμφωνα με τον κ. Κολιοβασίλη τα σύκα της Τουρκίας που είναι ασυγκρίτως φθηνότερα έχουν κυριαρχήσει στην αγορά της ΕΕ, ενώ όπως μας λέει ο ίδιος, στον Καναδά μόλις φθάσουν τα εμπορεύματα από την Ελλάδα, υπάρχει ένας… Γολγοθάς μέχρι το τελικό ράφι και πάλι λόγω των μειωμένων πτήσεων στο εσωτερικό της χώρας, λόγω του κορονοϊού.

Σημειωτέον ότι στα Βασιλικά Μαρκοπούλου το μάζεμά τους βαίνει προς το τέλος, ενώ στα Μαύρα ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts