ampeli_2

Πώς διαμορφώνεται ο ελληνικός αμπελώνας μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος αναδιάρθρωσης. Πόσα στρέμματα, σε ποιες περιοχές φυτεύτηκαν και τι ποικιλίες προτιμούν οι αμπελουργοί.

Μόλις 60.000 στρέμματα, (58.830) σε σύνολο 627.000 στρεμμάτων, στα οποία εκτείνεται ο ελληνικός αμπελώνας, έχουν αναδιαρθρωθεί την τελευταία δεκαετία (από το 2004-2015) μέσα από το σχετικό επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί επιλέγουν συνήθως να φυτέψουν τις διάσημες για την περιοχή τους ποικιλίες, ενώ ελάχιστοι τολμούν, όταν εκριζώνουν ένα αμπέλι, να πειραματιστούν, να το αντικαταστήσουν δηλαδή με μια σπάνια ποικιλία της περιοχής τους.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση του ενδιαφέροντος για εξέλιξη και ανάπτυξη του αμπελώνα στα Ιόνια Νησιά, αλλά και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εκτός από την Κρήτη, οι παραγωγοί οινοστάφυλων διαλέγουν να φυτεύσουν λευκές ποικιλίες σε σχέση με τις κόκκινες. Προφανώς, γιατί είναι κυρίως οι ποικιλίες που ζητούν τα οινοποιεία οπότε και θέλουν να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρά τις αναδιαρθρώσεις και τις νέες φυτεύσεις, συνολικά ο ελληνικός αμπελώνας βαίνει μειούμενος (τάση που, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει σχετικά αναχαιτιστεί), γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολλοί εκείνοι που εγκαταλείπουν τη δραστηριότητα.

Όσον αφορά τις πληρωμές για τις αιτήσεις του 2016, η υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των στοιχείων, έτσι ώστε να στείλει τις καταστάσεις πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πληρωμές για τις αναδιαρθρώσεις αμπελώνα αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10 Ιουλίου.

 

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων (αφορά την αναφύτευση υφιστάμενων αμπελώνων) εφαρμόζεται από το 2004-2015 (τώρα βρίσκεται σε φάση αναπροσαρμογής), και έχει στόχο την κάλυψη του κόστους για την αναφύτευση (εκρίζωση, προετοιμασία εδάφους), αλλά και την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για τρία χρόνια έως ότου δηλαδή ο νέος αμπελώνας αποδώσει.

Πρώτος νομός όσον αφορά τα στρέμματα αμπελώνα που αναδιαρθρώθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι ο νομός Αχαΐας, με συνολικά 11.206 στρέμματα να επιδοτήθηκαν από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Το 1/3 των στρεμμάτων αμπελιών του νομού έχουν επαναφυτευτεί την τελευταία δεκαετία, τα περισσότερα με Ροδίτη (7.727 στρέμματα). Πρόκειται για ποικιλία που έχει χαμηλή τιμή, αλλά υψηλή απόδοση, οπότε και προσφέρει στους παραγωγούς εισόδημα.

 

Ηπειρωτικές περιοχές

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικής Μακεδονίας, αναδιαρθρώθηκαν 8.229 στρέμματα αμπελώνα, εκ των οποίων τα 1.884 στον Νομό Κιλκίς, τα 1.806 στον Νομό Χαλκιδικής και τα 1.716 στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Στη Βόρεια Ελλάδα, το ενδιαφέρον για αναδιαρθρώσεις αμπελώνων βαίνει τα τελευταία χρόνια συνέχεια αυξανόμενο. Συνολικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας/Θράκης την περίοδο 2004-2015 αναδιαρθρώθηκαν 3.712 στρέμματα. Στον ΝομόΔράμας 805 στρέμματα, στον Νομό Καβάλας 963 στρέμματα στην Ορεστιάδα 763 στρέμματα και στην Αλεξανδρούπολη 472 στρέμματα. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι το 2004 στην Καβάλα αναδιαρθρώθηκαν μόνο 28 στρέμματα αμπελώνα και στη Δράμα 15,2 στρέμματα, ενώ το 2015 αναδιαρθρώθηκαν 287 στρέμματα στην Καβάλα και 267 στρέμματα στην Δράμα.

grapes

Αρκετά αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για αναδιαρθρώσεις αμπελώνων οινοστάφυλων και στην Πελοπόννησο, την περιοχή όπου παραδοσιακά υπάρχουν οι μεγαλύτεροι αμπελώνες. Συγκεκριμένα, τα έτη 2004-2015 αναδιαρθρώθηκαν 7.723 στρέμματα συνολικά σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τον αριθμό των στρεμμάτων, να εμφανίζεται το 2008 (1.342 στρέμματα). Τα πρωτεία στην Πελοπόννησο έχει ο Νομός Αρκαδίας, όπου αναδιαρθρώθηκαν 2.461 στρέμματα, και ακολουθούν ο ΝομόςΚορινθίας 1.453 στρέμματα και ο Νομός Αργολίδας με 1.363 στρέμματα. Συνήθως, οι παραγωγοί επιλέγουν τις ποικιλίες για τις οποίες η κάθε περιοχή είναι διάσημη. Έτσι, στην Κορινθία φυτεύτηκε Αγιωργίτικο και στην Αρκαδία Μοσχοφίλερο σε μεγάλο ποσοστό.

 

Κρήτη

Την τελευταία δεκαετία, σε αρκετά μεγάλο ποσοστό εκριζώθηκαν και ξαναφυτεύτηκαν οινάμπελα στην Κρήτη, όπου η οινοποίηση έχει εξελιχθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, 4.570 στρέμματα ξαναφυτεύτηκαν στο νησί από τα οποία τα 3.058 είναι κόκκινες ποικιλίες και τα 1.509 λευκές. Επίσης, 3.283 στρέμματα φυτεύτηκαν με γηγενείς ποικιλίες, αλλά δεν έλειψαν και εκείνοι που έβαλαν ξενικές, δηλαδή 1.287 στρέμματα. Η πρώτη ποικιλία στις προτιμήσεις των παραγωγών είναι το Λιάτικο, συγκεκριμένα φυτεύτηκαν 800 στρέμματα. Ακολουθούν η ξενική ποικιλία Syrah με 667 στρέμματα, το Ρωμέικο 622 στρέμματα και το Κοτσιφάλι 469 στρέμματα.

 

Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο) αναδιαρθρώθηκαν συνολικά 1.982 στρέμματα, εκ των οποίων στα 874 στρέμματα φυτεύτηκε Μοσχάτο Αλεξανδρείας, στα 711 στρέμματα Μοσχάτο Άσπρο και στα 74 στρέμματα Ασύρτικο.

Το Ασύρτικο είναι η ποικιλία που προτιμάται στις Κυκλάδες, όπως είναι άλλωστε λογικό μετά την επιτυχία της Σαντορίνης, που έκανε τη συγκεκριμένη ποικιλία γνωστή και αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Στο Νότιο Αιγαίο (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες) φυτεύτηκαν 412 στρέμματα Ασύρτικο, 369 στρέμματα Μανδηλαριά, 193 στρέμματα Αθήρι, 163 στρέμματα Μονεμβάσια, 126 στρέμματα Syrah, 101 στρέμματα Μαυροτράγανο και 96 στρέμματα Αιδάνι Άσπρο. Συνολικά, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου προτιμούν τις γηγενείς ποικιλίες, 1.654 στρέμματα, έναντι 394 στρεμμάτων που φυτεύτηκαν με ξενικές. Κυριαρχεί η εντύπωση ότι οι λευκές ποικιλίες ταιριάζουν στα νησιά, όμως την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, 1.059 στρέμματα φυτεύτηκαν με λευκές, αλλά και σε 980 στρέμματα μπήκαν κόκκινες ποικιλίες

 

Ιόνια Νησιά

Άνοδο παρουσιάζει ο αμπελώνας των Ιονίων Νήσων και ειδικά της Κεφαλονιάς τα τελευταία χρόνια, όπου μάλιστα σε ποσοστό σχεδόν 100% επιλέχθηκαν γηγενείς ποικιλίες στα αμπέλια που αναδιαρθρώθηκαν. Στα Ιόνια Νησιά αναδιαρθρώθηκαν 835 στρέμματα και η ποικιλία που επιλέχθηκε ήταν, φυσικά, η Ρομπόλα με 361,6 στρέμματα και ακολουθούν τρεις κόκκινες ποικιλίες, το Βερτζάμι με 109,7 στρέμματα, ο Αυγουστιάτης με 95 στρέμματα και η Μαυροδάφνη με 69 στρέμματα.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.ypaithros.gr

Recommended Posts