Τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις αναφορικά με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, διατύπωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (11/1), κατόπιν πρωτοβουλίας του.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν και κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλειος Ντούρας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών κ. Μάριος Τζιτζινάκης.

«Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, να ανέβει η αξία του και να  καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι προωθούνται οι διαδικασίες από τα συναρμόδια Υπουργεία, – και ειδικότερα με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που έχουν αναλάβει τους αγορανομικούς ελέγχους – από κοινού με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με επικεφαλής τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για την καθιέρωση του σήματος.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλειος Ντούρας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε το Μητρώο όπως είναι σήμερα. Δεν μπορεί να χάνει το επάγγελμά του ένας μελισσοκόμος αν δεν κάνει μια δήλωση. Το Μητρώο πρέπει να είναι μια αποθήκη πληροφοριών και τίποτα περισσότερο.

Οι έλεγχοι που θέλουν να κάνουν πρέπει να γίνονται από 1 Απριλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Τον χειμώνα δεν ανοίγουν τα μελίσσια για να κάνουν ελέγχους. Επίσης πρέπει να γίνονται έλεγχοι στο 5% από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους αγρότες. Σήμερα έλεγχοι δεν μπορεί να γίνουν από τις ΔΑΟΚ. Ουσιαστικά οι υπάλληλοι των ΔΑΟΚ θα αναγκάζονται να υπογράφουν έγγραφα χωρίς να κάνουν τους ελέγχους που τους ζητάνε. Όλα αυτές τις θέσεις μας τις έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ με επιστολή μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Στις προτάσεις του κ. Ντούρα για τυχόν τροποποιήσεις στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, ο κ. Κεδίκογλου ήταν σαφής λέγοντας ότι πρέπει να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί το στόχο της καθιέρωσης του ειδικού σήματος.

«Με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών που δηλώθηκαν. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Μητρώο έγινε αποδεκτό παρά τις αρχικές ενστάσεις», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Τζιτζινάκης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων προκειμένου να επεκταθούν οι δυνατότητές του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts