Το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενόψει της νέας ΚΑΠ και η επιχειρηματολογία που συνηγορεί στη στήριξη της βιομηχανικής τομάτας με συνδεδεμένη ενίσχυση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Χρήστος Σουλιώτης, περιέγραψε τη φθίνουσα πορεία της καλλιέργειας, η οποία σήμερα εντοπίζεται σε λίγες περιοχές της χώρας, στις οποίες όμως μπορούν να ακολουθηθούν τα μοντέλα της σύγχρονης, επιχειρηματικής μορφής, γεωργίας. Υπενθύμισε ότι ανήκουν σε αυτούς που αδικήθηκαν από τη σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων, καθώς υπέστησαν σοβαρές μειώσεις στα δικαιώματα υψηλής αξίας που κατείχαν.

Στη συνάντηση εκτός του πρόεδρου του ΘΕΣΤΟ από τη Λάρισα, παρέστησαν  και οι εκπρόσωποι των τοματοπαραγωγών κ.κ. Σωτήρης Κακαλέτρης και Γιάννης Αρβανιτάκης από την Ηλεία και ο κ. Γιώργος Ζυγογιάννης από την Βοιωτία.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Σουλιώτης στον ΑγροΤύπο «ένα πρώτο αρνητικό είναι η σύγκλιση δικαιωμάτων γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα με όσους είχαν υψηλά δικαιώματα και θα βρεθούν με μείωση εισοδήματος. Έρχεται και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης και φέρνει πρόβλημα στην καλλιέργεια.

Αν μείνει εκτός συνδεδεμένης η βιομηχανική ντομάτα θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή παραγωγού. Αυτό αμέσως βγάζει εκτός αγοράς το προϊόν αν οι ανταγωνιστές μας το στηρίζουν με συνδεδεμένη.

Η βιομηχανική ντομάτα είναι μια καλλιέργεια υψηλού κόστους. Πέρσι ήταν στα 700 ευρώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Μιλάμε για ένα προϊόν που έχει συμβολαιακή γεωργία είναι καθαρά εξαγώγιμο (φέρνει συνάλλαγμα στο κράτος) και δεν μπορεί να διακινηθεί στη μαύρη αγορά.

Ο συνεταρισμός ΘΕΣΤΟ έχει το 35% της εγχώριας παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας. Για αποφάσεις όπως η συνδεδεμένη ενίσχυση θα έπρεπε το ΥπΑΑΤ να έκανε διάλογο με εμάς. Δεν μπορεί να αποφασίζουν θέματα της νέας ΚΑΠ για ένα τόσο σημαντικό προϊόν από κάποια γραφεία χωρίς να ρωτάνε τους ίδιους τους παραγωγούς».

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών στη συνάντηση ανέλυσαν στον υπουργό τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανική τομάτα πρέπει να στηριχτεί με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια.

Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα ζημιές στη φυτική παραγωγή από έντονα καιρικά φαινόμενα, το ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι καλλιεργούν βιομηχανική τομάτα αυξάνεται πολλαπλά.

Συνεπώς, η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης παρέχει ασφάλεια στον καλλιεργητή, είναι ένα «μαξιλάρι» που πρέπει να παραμείνει.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισαν ότι η βιομηχανική τομάτα παράγεται μέσω συμβολαιακής γεωργίας, είναι προϊόν το οποίο εξάγεται, μεταποιείται και το χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή και ως εκ τούτου θα ήταν ωφέλιμο να παράγεται στη χώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts