ΟΓΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΠΣΕ – ΟΓΑ προς τον κ. Τάκη Χατζή, παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής «ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ DIRECT».

Κε Χατζή,

Με ενδιαφέρον αναμέναμε να παρακολουθήσουμε την τηλεοπτική εκπομπή σας, «ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΣ DIRECT», που προβλήθηκε στις 16-3-2021 από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA TV σχετικά με το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Δυστυχώς, το ενδιαφέρον μας μεταβλήθηκε πολύ γρήγορα σε αγανάκτηση και οργή. Κι αυτό δεν οφείλεται στην ούτως ή άλλως προβληματική επιλογή σας να απουσιάζει παντελώς η άποψη των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ επί όσων ειπώθηκαν και ακούστηκαν στην εν λόγω εκπομπή, τόσο από εσάς όσο και από τους προσκεκλημένους, όσους συμμετείχαν και όσους παρενέβησαν σε αυτήν (με φωτεινή εξαίρεση τον εκπρόσωπο των συνταξιούχων). Αιτία ήταν ο διαφαινόμενος στόχος της, η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων του πολύπαθου Φορέα μας ως αποδιοπομπαίων τράγων για όλη την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις που υφίστανται οι πολίτες. Η αίσθηση αυτή έγινε βεβαιότητα πριν αλέκτορα φωνήσαι, με τη δημοσίευση της συνέντευξης του αρμόδιου υπουργού στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» λίγες μέρες μετά, όπου με τυμπανοκρουσίες επανέλαβε τη σχεδιαζόμενη εκχώρηση του έργου της έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες (δικηγόροι, λογιστές κ.λπ), την οποία γλαφυρά παρουσίασε ως πανάκεια διά πάσαν παθογένεια στη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ (παθογένειες νέες, αλλά και παλαιές, που έχουν επί δεκαετίες συσσωρευτεί στους προϋφιστάμενους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και «κληροδοτήθηκαν» στον ενιαίο Φορέα).

Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαία την απουσία μας από τη συγκεκριμένη συζήτηση. Γιατί ποιος άλλος, εκτός από εμάς, θα μπορούσε να έχει καλύτερη και πληρέστερη γνώση, εκ των έσω, για τις πραγματικές αιτίες των καθυστερήσεων και των εκκρεμοτήτων, αλλά και για όλα τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φορέας μας και όσα στρεβλά συνεχίζουν να παρακωλύουν το έργο μας και να αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία του; Τα γνωρίζουμε και τα έχουμε πολλάκις επισημάνει και αναδείξει όλοι οι Σύλλογοι Εργαζομένων των (τέως) ασφαλιστικών ταμείων που συνενώθηκαν για να δημιουργήσουν τον νέο ενιαίο Φορέα, όπως και οι δυο Ομοσπονδίες μας, ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, αφού είναι το καθημερινό αντικείμενο της δουλειάς μας, είναι το έργο που με προσπάθειες υπεράνθρωπες πασχίζουμε να φέρουμε σε πέρας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, με ανεπαρκή και παρωχημένα μέσα υλικοτεχνικής υποδομής, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη, με μοναδικό μας σύμμαχο – εδώ και χρόνια – το φιλότιμό μας και την έγνοια μας για τον ασφαλισμένο, αυτόν που συνειδητές πολιτικές επιλογές οδηγούν διαχρονικά στο σημείο να εκλιπαρεί για τα αυτονόητα που δικαιούται.

Και το έχουν αντιληφθεί πια αυτό οι πολίτες. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ, από όποιο πόστο και αν προσφέρουμε (τμήματα συντάξεων, παροχών, ανακεφαλαίωσης ασφαλιστικής ιστορίας, μητρώου, τηλεφωνικών κέντρων εξυπηρέτησης και όλων των άλλων), ευχαριστούμε τους πολίτες, ασφαλισμένους και συνταξιούχους, που φαίνεται ότι είναι οι μόνοι που βλέπουν και καταλαβαίνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη δουλειά μας, στην προσπάθειά μας για την εξυπηρέτησή τους και τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Τους ευχαριστούμε γιατί – σε κάθε τους επικοινωνία και επίσκεψη στα γραφεία μας – αναγνωρίζουν τις γνώσεις, τον ζήλο και την εργατικότητά μας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, γιατί, εμφανώς, βλέπουν και γνωρίζουν πλέον και εκείνοι το τι έχει διαμειφθεί και συνεχίζει να διαμείβεται στον e-ΕΦΚΑ. Δεν αναζητούν ανάμεσά μας εξιλαστήρια θύματα, ούτε ρίχνουν λάσπη στους εργαζομένους, όπως πολύ εύκολα κάνουν όλοι όσοι λαμβάνουν ένα βήμα λόγου και προβολής, από θέση ισχύος και – βολικά – χωρίς αντίλογο, οι οποίοι και επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό για να δικαιολογήσουν διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και ανικανότητα, που – τελικά – μόνο οι εργαζόμενοι «τρέχουμε να μαζέψουμε» και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργήσαμε.

Σε όλους αυτούς όμως, που (κάνουν ότι) δεν γνωρίζουν ή επιλέγουν να μη θυμούνται, τους θυμίζουμε ότι:
  • Ο ΕΦΚΑ δημιουργήθηκε «εν μια νυκτί» πριν από σχεδόν πέντε χρόνια,
    ως διάδοχος των πρώην ασφαλιστικών ταμείων που τον αποτελούν,
    και μέχρι σήμερα υπάρχει ως ενιαίος μόνο στα χαρτιά, στις ταμπέλες και στις σφραγίδες.
  • Ο e-ΕΦΚΑ, όπως πρόσφατα μετονομάστηκε, μόνο κατ’ όνομα είναι Ηλεκτρονικός, καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτόν εξακολουθούμε να δουλεύουμε με υπολογιστές 20ετίας, χωρίς σύγχρονα λογισμικά, δίχως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και Διαδίκτυο, χωρίς εκτυπωτές, σαρωτικά και λοιπά βασικά στοιχεία εξοπλισμού.
  • Έπειτα από πέντε χρόνια δεν έχουν καταρτιστεί ακόμη ενιαίοι κανονισμοί ασφάλισης, παροχών, λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ουσιαστική ενοποίηση και την επίσπευση των διαδικασιών και εργασιών μας.
  • Το προσωπικό του νέου Φορέα είναι σήμερα μειωμένο σε ποσοστό σχεδόν 40% και βαίνει συνεχώς μειούμενο, χωρίς πρόβλεψη, αν όχι συμπλήρωσης των κενών που δημιουργούνται, τουλάχιστον ουσιαστικής ενίσχυσης με προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού.

Επισημαίνουμε ότι όλα τα παραπάνω, όπως και όλα τα επιμέρους προβλήματα που το καθένα από τα τέως ασφαλιστικά ταμεία έφερε μαζί του κατά τη συνένωσή τους στον ΕΦΚΑ, δημιουργήθηκαν από τις συνειδητές επιλογές και τις διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς και τις από αυτές διοριζόμενες διοικήσεις. Κι αυτό αποδεικνύει ότι το πραγματικό ενδιαφέρον και η συνεπής τους επιδίωξη δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης (αν ήταν, άλλωστε, θα το είχαν καταφέρει, τόσες δεκαετίες τώρα), αλλά η ταχύτερη αποδόμησή της, με μοχλό την απαξίωση και την κατασυκοφάντηση εργαζομένων και δημοσίων δομών, με τελικό στόχο τον διαμοιρασμό των ιματίων της Ασφάλισης (των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων) στους καραδοκούντες λεγεωνάριους της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς.

Κε Χατζή,

Κατανοούμε ότι η επαγγελματική σας επιβίωση εξαρτάται εν πολλοίς από τον βαθμό στον οποίο μπορείτε να είστε χρήσιμος στους εργοδότες σας – ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης όπου επιλέγετε να εργάζεστε, που με τη σειρά τους ασμένως διαθέτουν το αγαθό της δημόσιας ενημέρωσης στους εκάστοτε δυναμένους να πλειοδοτήσουν, με όποιον τρόπο κι αν αυτό γίνεται (κρατική χρηματοδότηση, νομοθετικές παραχωρήσεις και ό,τι άλλο).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts