Άνοιγμα του μέτρου της αποθεματοποίησης στα τυροκομικά προϊόντα (ενδεχομένως και στο ελαιόλαδο) και δυνατότητα περαιτέρω χρηματοδότησης των τυροκομικών επιχειρήσεων με βάση τα αποθέματα που διατηρούν,

προτείνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, αίτημα που διατυπώνει με έγγραφό του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο καθηγητής – λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίων, Λάμπρος Χατζηζήσης.

Τις θέσεις του κλάδου παρουσιάζει αναλυτικά στο ειδικό ένθετο ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ που φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα η Agrenda (τεύχος Σαββάτου 27 Ιουνίου) και δίνει αφορμή για μια ενδελεχή αναζήτηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο γαλακτοκομικό τομέα και ειδικά στη ζώνη του αιγοπρόβειου γάλακτος τους τελευταίους μήνες.

Είναι σαφές ότι, η δίμηνη διακοπή λειτουργίας της μαζικής εστίασης και η δραματική μείωση του τουρισμού έχει περιορίσει κατά πολύ την κατανάλωση τυριών, δυσχαιρένοντας ακόμα και τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια στροφή της κατανάλωσης στα τοπικά προϊόντα υπεραξίας, κάτι που ενισχύει τη θέση των  μικρών παραδοσιακών τυροκομικών επιχειρήσεων, οι οποίες ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά.

Ρόλο στη διαμόρφωση της εγχώριας αγοράς γάλακτος και ειδικότερα στη ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα φαίνεται να διαδραματίζουν και οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των λεγόμενων ελληνοποιήσεων, με τελευταία έκφανση τα βαριά πρόστιμα που έχουν θεσπισθεί με το νόμο 4691/2020 για την καταστρατήγηση των κανόνων που διέπουν τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, όπως για παράδειγμα η Φέτα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κινητικότητα μικρών και μεγάλων μονάδων στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας και της παραγωγικής τυροκομικών προϊόντων να έχουν διακτινισθεί σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια αναζήτησης των απαραίτητων ποσοτήτων φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος για την παρασκευή μαλακών, ημίσκληρων τυριών και φυσικά Φέτας.

Τελευταία παραδείγματα αυτής της κινητικότητας, είναι τρεις μικρές σχετικά τυροκομικές επιχειρήσεις (από τη Χαλκιδική, το Βόλο και τα Τρίκαλα) που έχουν ανοίξει για πρώτη φορά γραμμή παραλαβής γάλακτος από τη Λέσβο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού. Εδώ οι πληροφορίες θέλουν να έχει δημιουργηθεί συγκρουσιακό κλίμα με προσφυγές στη δικαιοσύνη, καθώς, όπως υποστηρίζουν τα τυροκομεία του νησιού, δεν μπορεί η μεταφορά του γάλακτος από το νησί στην ηπειρωτική χώρα να γίνεται μια φορά κάθε τρεις μέρες και αυτό το γάλα να χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή Φέτας (βάσει του θεσμικού πλαισίου προβλέπεται τυροκόμιση σε 48 ώρες).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

 

Recommended Posts