Ανοιχτές υποθέσεις αφήνει πίσω της η πληρωµή του Μέτρου 22 για αγορά ζωοτροφών που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου, αφού εκτός από τις περιπτώσεις των νεοεισερχόµενων και όσων υπέβαλλαν ενστάσεις, χωρίς ενίσχυση έµειναν κλάδοι της εγχώριας κτηνοτροφίας, που αντιµετωπίζουν αντικειµενικό πρόβληµα από τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές.

 

Λύση για πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων οι οποίοι είτε λόγω ελλιπούς προγραμματισμού του μέτρου 22, είτε λόγω επιπλοκών στο πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων που αποδίδονται στο υπερεπείγον της διαδικασίας πίστωσης, αναζητά πλέον η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έπειτα από την πληρωμή της Παρασκευής, η οποία μάλιστα καθυστέρησε λίγες ώρες εξαιτίας μιας ασυμφωνίας ανάμεσα στα αρχεία πληρωμής που είχε στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εκείνα που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, το τοπίο γύρω από τις εκκρεμότητες ξεκαθάρισε.

Πρώτη στη σειρά μπαίνουν οι νεοεισερχόμενοι αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρο για την περίοδο του 2021. Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν πως για τους νεοεισερχόμενους αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρο για την περίοδο 2020-21, θα υπάρξει «κάτι ξεχωριστό» όπως λένε στην Agrenda υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου. Πράγματι, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει το υπουργείο στην κατανομή των ενισχύσεων στις περιπτώσεις αυτών των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα πληρωθούν σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα με όσους κτηνοτρόφους υπέβαλλαν ένσταση και δεν χώρεσαν στην πληρωμή της Παρασκευής.

Μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για τις διαχειριστικές αρχές, στους κλάδους της κτηνοτροφίας για τους οποίους δεν υπήρξε πρόβλεψη ενίσχυσης στην πρόσκληση του μέτρου 22.

υπάρχει μια μερίδα κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζει αντικειμενικό πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών και η οποία, μάλλον από αμέλεια, δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό του μέτρου 22, σε μια παράβλεψη που έχει προκαλέσει την οργή των παραγωγών του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση των εκτροφέων κουνελιών (κονικλοτροφία), οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά στην αγορά έτοιμων ζωοτροφών για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεών τους. Την παράληψη αυτή αναγνωρίζει και η ηγεσία του υπουργείου, η οποία καλείται τώρα να βρει τρόπο να χωρέσει στην ενίσχυση ζωοτροφών τους συγκεκριμένους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα μια τέτοια περίπτωση, είναι οι εκτροφείς ορνίθων αναπαραγωγής.

Οι ορνιθες αναπαραγωγής, αλλιώς πατρογονικά κοπάδια (ή όρνιθες πολλαπλασιασμού), ειναι ωοτόκες και παράγουν αυγά επώασης απ τα οποία εξαρτάται όλη η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφεία. Τα αυγά που παράγουν εκκολάπτονται και προκύπτουν οι νεοσσοί μιας ημέρας οι οποίοι έπειτα εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Αν και από το πλαίσιο του Μέτρου 22 δεν προκύπτει λόγος εξαίρεσης των παραγωγών αυτών, πολλοί εκτροφείς έμειναν εκτός της ενίσχυσης του Μέτρου 22, υπομέτρου 2, που υποτίθεται πως  αφορούσε όλη την αυγοπαραγωγό και κρεοπαραγωγό πτηνοτροφεία βάσει της προκήρυξης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 3540/15-12-22.

Δυσαρέσκεια στις τάξεις των κτηνοτρόφων έχει προκαλέσει και η πρόβλεψη η ενίσχυση του μέτρου 22 να κατευθυνθεί σε όσους παραγωγούς έχουν πρώτο ΚΑΔ κτηνοτροφικό και το εισόδημά τους προέρχεται κυρίως από την κτηνοτροφία. Εν προκειμένω, με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε περιπτώσεις παραγωγών που εξαρτώνται αποκλειστικά από την κτηνοτροφία, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts