Ανησυχία καταγράφεται αυτή τη στιγμή και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, όπου, μετά το πλήγμα που επέφερε στους παραγωγούς η πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων, τις τελευταίες μέρες κλίμα αβεβαιότητας μεταφέρεται και στο αιγοπρόβειο γάλα.

Στην Κρήτη ειδικότερα και στην περιοχή του Αποκορώνου, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι ενημερώθηκαν από τοπικά τυροκομεία για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε περικοπή των παραλαβών που είχαν προγραμματίσει μέχρι το τέλος της περιόδου.

Κι αυτό γιατί, όπως λέγεται, τα τυροκομικά προϊόντα που παράγουν δεν έχουν την αναμενόμενη ζήτηση, κυρίως λόγω των ανακατατάξεων που προκάλεσε στις διατροφικές συνήθειες (πλήρης διακοπή των παραλαβών από την μαζική εστίαση) η πανδημία.

Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι ακόμα και η ειδική ενίσχυση για τα αρνιά δεν θα φτάσει τελικά στους δικαιούχους.

«Θα μας τα φάνε κι αυτά οι χασάπηδες» δηλώνει με αγωνία στην Agrenda παραδοσιακός κτηνοτρόφος από την Κρήτη που «έδωσε» τα αρνιά ζωντανά, νωρίς και ενδεχομένως χωρίς να αναγράφεται με ακρίβεια στα παραστατικά το μέγεθος της συναλλαγής.

«Πολύ φοβάμαι συνεχίζει, ότι στο τέλος αυτός που φαίνεται να πούλησε τα αρνιά είναι ο έμπορος», τονίζει, «και δεν αποκλείεται να είναι αυτός που θα εισπράξει και το 2ευρω (αν είναι 2ευρω) της ενίσχυσης.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τα χιλιάδες ζωντανά αρνιά που έγιναν εισαγωγή από Βαλκάνια πριν τον κορωνοϊό και τα οποία έχουν «πολιτογραφηθεί» ως ελληνικά, έχουν πουληθεί σαν ντόπια και οι διακινητές τους θα αξιώσουν και ενίσχυση.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts