Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Αναβρασμός λίγο πριν από την πληρωμή της προκαταβολής τσεκ, χάος με τα βοσκοτόπια καθησυχάζει ο Στύλιος

Αναβρασμός λίγο πριν από την πληρωμή της προκαταβολής τσεκ, χάος με τα βοσκοτόπια καθησυχάζει ο Στύλιος

Αγροτικά Νέα 🕔October 20, 2021

Πολλαπλά κτυπήματα δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ, ειδικά μετά την πολύπαθη ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, με τις αρμόδιες αρχές να τα έχουν κάνει θάλασσα, την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίζει τα θέματα σπασμωδικά και τους δικαιούχους των ενισχύσεων αγρότες να ζουν άλλη μια φορά μέσα στην αβεβαιότητα.

Οι… καμπάνες άρχισαν να χτυπούν από την περασμένη Παρασκευή, όταν αναρτήθηκαν στο σύστημα και άρχισαν να γίνονται ορατές από τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ οι νέες κατανομές βοσκοτόπων.

Ειδικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων για τα μικρά ζώα που περιορίζει τις ενισχύσεις στο 1/3, όπως και οι αναπροσαρμογές που γίνονται σε επίπεδο  περιφερειών, έχουν δημιουργήσει αυτές τις μέρες τεράστια αναστάτωση, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων από τους μελετητές, δείχνει ότι οι πλέον αδικημένοι από τον νέο τρόπο κατανομής είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επιλέγουν να ανανεώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων με τις κατανομές, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υπάρχει μεγάλη ευθύνη για τις ανακολουθίες, έχουν αρχίσει διαδοχικές δοκιμές πληρωμής (προσομοιώσεις).

Στόχος να διαπιστωθεί αν μπορεί να «διαβάσει» αυτές τις αλλαγές το σύστημα και στη συνέχεια να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για το τις μειώσεις επέρχονται στους δικαιούχους αυτών των ενισχύσεων κτηνοτρόφους. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, έσπευσε να δηλώσει από τη βουλή ότι οι δοκιμές πάνε καλά και η πληρωμή είναι θέμα χρόνου.

Έδωσε μάλιστα και το ιστορικό των πληρωμών των τελευταίων χρόνων από το οποίο προκύπτει ότι 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου.  Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο : https://www.agronews.gr