Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά για πληρωμή  30,9 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένες φυτικής παραγωγής και συμπληρωματική πληρωμή υπολοίπων μετά από ενστάσεις για τις συνδεδεμένες που πληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Το ζητούμενο είναι ότι οι μέχρι σήμερα πληροφορίες έκαναν λόγο για πίστωση και των συνδεδεμένων στη ζωική παραγωγή, οι οποίες κατά το σύνηθες γίνονται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (με εξαίρεση την περσινή χρονιά που καθυστέρησε πάνω από δύο εβδομάδες η πίστωση για τη συνδεδεμένη στα βοοειδή).

Φαίνεται πως η εμπλοκή με το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΣΔΕ το τελευταίο διάστημα δεν διευκόλυνε τη διαδικασία των διοικητικών των Περιφερειακών υποκαταστημάτων του Οργανισμού Πληρωμών που καλούνταν να ολοκληρώσουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους ώστε να είναι έτοιμα τα στοιχεία για να τρέξει η πληρωμή.

Σημειωτέον ότι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, από το βήμα της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη μίλησε για πληρωμές λέγοντας ότι «οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα έχουν πληρωθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, 27-28 Απριλίου» συμπληρώνοντας ακόμα πιο αόριστα ότι «μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. ευρώ».

Η ουσία είναι ότι υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, λόγω της διάρκειας της πανδημίας και της έλλειψης ρευστότητας που πλέον πνίγει τον αγροτικό κόσμο, οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίζει να φοβούνται ότι θα μείνουν χωρίς χρήματα για αρκετό καιρό ακόμα, αφού οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ζωικά αποτελούν μια σημαντική ανάσα για τον κλάδο της τάξης των 55 εκατ. ευρώ περίπου για τους αιγοπρβατοτρόφους και 35 εκατ. ευρώ για τους βοοτρόφους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για το 2020, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, κάτι παραπάνω από 10 ευρώ το ζώο και η αντίστοιχη ενίσχυση για τα βοοειδή κατάτι μειωμένη από πέρυσι περί τα 150 ευρώ το κεφάλι.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts