Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, σε μια εποχή που η πανδημία έχει ανατρέψει συθέμελα την ισορροπία των αγορών και τα κόστη παραγωγής απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 Με τη φορά που έχουν πάρει λοιπόν τα πράγματα, δώρον άδωρον καθίσταται η αναμενόμενη κρατική ενίσχυση λόγω πανδημίας σε κηπευτικά, πατάτες και καρπούζια που εδώ και έξι μήνες έχει εξαγγείλει το υπουργείο, με την πληρωμή ωστόσο να αναβάλλεται από μήνα σε μήνα, αφού τελικά αρκετοί παραγωγοί που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα δουν αστεία ποσά στους λογαριασμούς τους.

 Αυτό αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε προ ολίγων ημερών για να «διευκολύνει» την διαδικασία πίστωσης:

 «Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται στην παρ. 1 του παρόντος, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, δυνάμει του άρθρου τρίτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75) και αφορούν στο έτος 2020. Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 70% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως αχρεωστήτως καταβληθέν.»

 Με άλλα λόγια, ακόμα και αν πιστωθεί ως το τέλος της εβδομάδας η στρεμματική ενίσχυση στους δικαιούχους παραγωγούς, όπως διατείνονται στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οργανισμού Πληρωμών, ο συμψηφισμός ανάμεσα στην αποζημίωση και την επιστρεπτέα μπορεί να αφήσει ακόμα και μηδενικό υπόλοιπο προς πληρωμή στους δικαιούχους. 

 Ενδεικτικά, στην περίπτωση της πατάτας, όπου η στρεμματική ενίσχυση ανέρχεται σε 205 ευρώ ανά στρέμμα, ο μέσος κλήρος των 40 έως 50 στρεμμάτων διαμορφώνει μια μέση πληρωμή της τάξης των 9.225 ευρώ, με όσους παραγωγούς συμμετείχαν στους κύκλους 4 και 5 της επιστρεπτέας παραγωγής να λαμβάνουν 2.000 ευρώ λιγότερα. Για το καρπούζι που η ενίσχυση είναι μικρότερη (140 ευρώ/στρέμμα), η συμμετοχή στο μέτρο της επιστρεπτέας θα κόψει μεγαλύτερο ποσοστό, αφού από τα 5.600 ευρώ που αναμένει μια μέση εκμετάλλευση, θα πιστωθούν τελικά 3.600 ευρώ. Όσο μικρότερος είναι ο κλήρος, τόσο προσεγγίζει το 0 το υπόλοιπο προς πληρωμή στους αγρότες. 

 Ήδη, ενόψει της επικείμενης καθυστερημένης πληρωμής, ο αγροτικός κόσμος που συνειδητοποιεί πια αυτήν την «φθηνή», όπως την χαρακτηρίζουν συνομιλητές της Agrenda και του Agronews.gr, πρακτική γεμίζουν με αίσθημα δυσαρέσκειας απέναντι στους ιθύνοντες του Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού όπως λένε είναι η μοναδική ενίσχυση λόγω πανδημίας που φέρει τον όρο συμψηφισμού με την επιστρεπτέα προκαταβολή και μάλιστα σε έναν κλάδο που υπέστη τις βαρύτερες οικονομικές συνέπειες επί δύο συναπτά έτη εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr/

Recommended Posts