ακρόδρυα, αμύγδαλα, καλλιέργεια

H παραγωγή στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της χώρας κατά τόπους είναι μηδενική.

Η καταστροφή οφείλεται στους ανοιξιάτικους παγετούς και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως το ανάγλυφο και μικροκλίμα της περιοχής και η πρωιμότητα άνθισης των ποικιλιών.

Νομός Πέλλας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών στον νομό Πέλλας θα έχει εξαιρετικά μειωμένο όγκο παραγωγής. Οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Αυγούστου και όπως μας αναφέρουν η απώλεια παραγωγής αφορά όλες τις ποικιλίες. Οι παραδοσιακές ποικιλίες ωστόσο όπως είναι η Φυρανιά και η Τέξας έχουν υποστεί 100% ζημιές ενώ οι αυτογόνιμες παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτικότητας στο ψύχος και είναι πιο όψιμες με αποτέλεσμα οι απώλειες να αγγίζουν το 70%. Παράλληλα δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα ενώ προβλέπεται ότι οι εισαγωγές θα μειωθούν αισθητά εξαιτίας της αύξησης των εξόδων μεταφοράς από τις χώρες εισαγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Τζίμητρα, γεωπόνο και παραγωγό αμυγδάλων στην περιοχή της Πέλλας, «η απώλεια παραγωγής είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Η ποικιλία Τέξας η οποία ανθίζει πιο πρώιμα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές ωστόσο το ποσοστό καταστροφής κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθεσία και το μικροκλίμα. Σε γενικές γραμμές η αμυγδαλιά προτιμάει τα δροσερά κλίματα. Ο καύσωνας επίσης έχει συμβάλει ώστε η χρονιά να είναι λίγο πιο πρώιμη από ότι συνήθως.

Παράλληλα, επιδράει αρνητικά καθώς στρεσάρει και καταπονεί τα δέντρα και επιταχύνει το άνοιγμα του περικαρπίου και την ωρίμανση. Οι ζημιές από τον καύσωνα είναι έκδηλες ιδίως σε ξερικά δέντρα όπου το φύλλωμα καταστρέφεται. Οι καρποί αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο όπου σχίζεται το περικάρπιο. Συνηθίζεται να ολοκληρώνονται τα ποτίσματα αυτήν την περίοδο καθώς οι καρποί δεν ανοίγουν ομοιόμορφα και επηρεάζεται η ωριμότητά τους. Οι ήδη ανοιχτοί καρποί με το πότισμα ωριμάζουν πιο γρήγορα, ωστόσο οι καρποί που δεν έχουν ανοίξει καθυστερούν και οψιμίζει η παραγωγή. Η απώλεια παραγωγής μου κυμαίνεται από 40%-100%». Πάντως όπως αναφέρει ο έμπειρος γεωπόνος δεν γνωρίζουμε ακόμα τις τιμές καθώς η Θεσσαλία που συγκομίζει πρώτη δεν θα πάρει φέτος παραγωγή.

Στον αντίποδα ο κ. Τσακπινάκης Βαγγέλης παραγωγός αμυγδάλου από το χωριό Νέα Πέλλα μας δίνει μία τελείως διαφορετική εικόνα. Όπως μας αναφέρει «η χρονιά είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής. Τα δέντρα είναι φορτωμένα στο χωριό μας. Το μικροκλίμα και η τοποθεσία της περιοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της φετινής παραγωγής».

Νομός Λαρίσης

Η Ελασσόνα είναι η πιο πρώιμη περιοχή παραγωγής αμυγδάλου στη χώρα και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των εκτάσεων. Οι συγκομιδές ξεκινάνε την εβδομάδα που μας έρχεται ωστόσο οι απώλειες φτάνουν το 90%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νάνος Αστέριος, γεωπόνος στην ΕΑΣ Ελασσόνας «η ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με το χαλάζι που έριξε την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώνουν την καταστροφική φετινή παραγωγή. Όσοι καρποί είχαν παραμείνει πάνω στα δέντρα έπεσαν πρόωρα ή χτυπήθηκαν και πλέον δεν είναι εμπορεύσιμοι». Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Νάνος τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις καθώς ο όγκος παραγωγής θα είναι πολύ μειωμένος. Η παραγόμενη ποσότητα του συνεταιρισμού πωλείται σε επιχείριση στην Λάρισα η οποία προμηθεύει ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts