ampeli_1, grape, σταφύλι

Να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην απορρόφηση των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας, με κρατική χρηματοδότηση, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από την κυβέρνηση, υιοθετώντας τις προτάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και άλλων συνεταιρισμών, εκτιμώντας, παράλληλα, την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί και τον ορατό κίνδυνο εγκατάλειψης της σταφιδοκαλλιέργειας.

 

 

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σχετική απόφαση του εν λόγω Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθη χθες Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, κατόπιν σχετικού προ ημερησίας αιτήματος συμβούλων της αγωνιστικής συνεργασίας Πελοποννήσου, η οποία αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με αίσθημα ευθύνης εκτιμώντας τη πολύ δύσκολη θέση που βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί και τον ορατό κίνδυνο εγκατάλειψης της σταφιδοκαλιέργειας σχεδόν ομόφωνα (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) στη σημερινή συνεδρίαση του 6 /2/2023 τα εξής :

1. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητάει από το Υπουργείο και η κυβέρνηση να αποδεχτούν τις προτάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και των Συνεταιρισμών και να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση. Στα πλαίσια αυτά ζητάει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση της και να πληρώσει στην Παναιγιάλειο άμεσα τα 2.600.000 ευρώ που της χρωστάει εδώ και 14 μήνες. Για την υλοποίηση της απόφασης μας ζητάμε άμεσα σε συνάντηση με τον υπουργό και τον πρωθυπουργό αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΠ αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη , τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους προέδρους των Ενώσεων Μεσσηνίας, Κορίνθου, Κιάτου και της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών .

2. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών εκφράζει τη βούληση της να συμβάλει οικονομικά στην απορρόφηση ενός μέρους των αποθεμάτων που αντιστοιχούν στην παραγωγή της Μεσσηνίας και Κορινθίας. Στη περίπτωση αυτή αποφασίζει να καλέσει και τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους όλων των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών (Μεσσηνίας, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου )να πράξουν και αυτοί το ίδιο .

3. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποφασίζουμε κοινή συνεδρίαση των 2 Περιφερειακών Συμβουλίων και στην ειδική αυτή συνεδρίαση να προσκληθούν όλοι οι Δήμαρχοι των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών.».

Παρακολουθείστε την σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στις 06 Φεβρουαρίου 2023:

Επίκαιρη ερώτηση από Ψυχογιό

Εντωμεταξύ, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί σταφίδας και επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κορινθία. Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης από το Υπουργείο

Πολλές φορές το τελευταίο χρόνο έχουμε θέσει στο Υπουργείο σας πολύ κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της Κορινθίας. Επειδή, είτε δεν παίρνουμε απάντηση, είτε οι όποιες απαντήσεις σας δεν υλοποιούνται, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε.

Ένα από αυτά είναι και μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Η τιμή του προϊόντος εξ’ αιτίας της συγκυρίας αλλά και των πολιτικών σας, έχει πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα πάλι με μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης. Σας είχαμε προτείνει, ενάμιση χρόνο τώρα, να λειτουργήσει η πολιτεία σαν «αγοραστής ύστατης καταφυγής», σύμφωνα με την δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και να διατεθεί το προϊόν σε κοινωνικές δομές και ευάλωτες ομάδες, ώστε να στηριχτεί η τιμή του προϊόντος.

Δεν το κάνατε γιατί σας απασχολούσε να στηρίξετε τους σταφιδέμπορους και όχι τους παραγωγούς. Τώρα σας ζητούν το ίδιο οι παραγωγοί. Μάλιστα, προτείνουν να το στείλετε ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, κάτι το οποίο σας είχαμε ήδη θέσει και εμείς.

Πολλές φορές, επίσης, σας έχουμε ζητήσει την αποζημίωση των επιτραπέζιων σταφυλιών που επλήγησαν από την ξηρασία, η οποία δεν ασφαλίζεται από τον ΕΛΓΑ. Σας είχαμε προτείνει να την εντάξετε στο Ταμείο Αρωγής για να μπορέσουν να αποζημιωθούν δίκαια οι πληγέντες. Δεν το θέλατε και προσπαθήσατε να «πετάξετε τη μπάλα» στον ΕΛΓΑ. Ακολουθήσατε άνιση και διακριτική μεταχείριση σε βάρος των παραγωγών με το μοντέλο επιλεκτικής χορήγησης ενισχύσεων de minimis (καστανοπαραγωγοί Πιερίας, επιτραπέζια σταφύλια Crimson σε Κιλκίς, σταφίδα σε 6 παραγωγούς της Κρήτη) .

Τώρα έρχονται τα πορίσματα και όχι μόνο τη ζημιά από την ξηρασία δεν αποτυπώνουν, αλλά ούτε και από τη βροχόπτωση που είναι ασφαλιστικά καλυπτόμενη ζημιά.

Επειδή, οι παραγωγοί του Νομού δεν αντέχουν άλλο το υψηλό κόστος παραγωγής και την αδιαφορία της κυβέρνησης και αντιμετωπίζουν πλέον θέματα επιβίωσης,Επειδή, τα προβλήματα υποδομής όπως αυτό του αρδευτικού νερού δεν έχει προχωρήσει 3,5 χρόνια τώρα,

Επειδή, η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί ισχυρή βάση για την οικονομία Κορινθίας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Τι σκοπεύει να κάνει για να στηρίξει το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών και τη σταφίδα, ένα στρατηγικό προϊόν για την Κορινθία και τη χώρα; Για ποιο λόγο δεν αυξήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας στο Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας για τη νέα ΚΑΠ;Θα εντάξει τις ζημιές από ξηρασία στο Ταμείο Αρωγής και στις κρατικές ενισχύσεις (de minimis) ή θα αφήσει τα επιτραπέζια σταφύλια και τους παραγωγούς να καταστραφούν, λόγω της απώλειας πολύ σημαντικού μέρους του εισοδήματός τους;

2. Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ και εάν φτάνουν να καλύψουν όλες τις ζημιές που αφορούν τη Δήλωση Καλλιέργειας του 2022;

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts