Μεγάλες αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, η ρύθμιση των παλαιών χρεών, έως το 2016, προς τα Ταμεία σχεδιάζεται να προβλέπει δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ τον μήνα για τους αγρότες. Τα 50 ευρώ τον μήνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με ανώτατο όριο αποπληρωμής τους 120 μήνες.

Ταυτόχρονα, για όσους έχουν οφειλές έως 3. 000 ευρώ το όριο της ρύθμισης θα μπορεί να φτάνει ως και τις 100 δόσεις έναντι των 36 που προέβλεπε αρχικά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας.

Επί του πρακτέου, λοιπόν, όσοι αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση που θα εφαρμοστεί και κυρίως οι μικροί οφειλέτες, με χρέη ως 3. 000 ευρώ (από παλιές μέχρι το 2016 εισφορές χωρίς τις προσαυξήσεις) δεν θα έχουν περιορισμό να εξοφλήσουν τα χρέη σε 36 δόσεις. Καθώς ο καθορισμός των δόσεων θα προκύπτει με βάση την ελάχιστη μηνιαία καταβολή των 30 ευρώ, αν είναι αγρότες με χρέη στον Ο.Γ. Α, ή των 50 ευρώ, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη σε Ο. Α. Ε. Ε και ΕΤΑΑ.

Οι δυο αυτές αλλαγές αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Ε. Τ, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο υπουργείο Εργασίας υπό την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου. Με στελέχη του υπουργείου και τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων Ε.Φ.Κ. Α και Ε. Τ. Ε .Α .Ε.Π.

Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες, η πρόταση που συζητήθηκε, πέραν των όρων της ρύθμισης και τον τρόπο επανυπολογισμού των παλιών χρεών βάσει εισοδήματος, προβλέπει επίσης την καθιέρωση ελάχιστης δόσης 30 ευρώ για τους αγρότες. Με το σκεπτικό ότι στην πλειονότητά τους χρωστούν μικρά ποσά της τάξης των 3. 000-5. 000 ευρώ και τη διευκόλυνση όλων των οφειλετών να επιλέγουν και πέραν των 36 δόσεων για χρέη ως 3. 000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους, η ελάχιστη δόση θα είναι τα 50 ευρώ.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts