Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων για την Ελιά Καλαμάτας, αλλά χαμένος παραμένει ακόμα ο παραγωγός, που εισπράττει εξευτελιστικές τιμές ή δεν μπορεί να διαθέσει το προϊόν του.

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη με θέμα την στήριξη της Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρει στην ερώτησή του ότι η ΥΑ Αποστόλου-Κόκκαλη του 2018… «αποτέλεσε ουσιαστικά λύτρωση για τους εξαγωγείς του προϊόντος που αντιμετώπιζαν πληθώρα προβλημάτων την τελευταία εικοσαετία ύστερα από την έγκριση του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας».

Όπως σχολιάζουν έμπειροι παραγωγοί από το νομό Μεσσηνίας και φορείς μιλώντας στον ΑγροΤύπο σε «ποιά… λύτρωση αναφέρεται ο βουλευτής, όταν μετά την απόφαση κι έκτοτε οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει, φθάνοντας σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα όλων των εποχών».

Βέβαια, ο βουλευτής σπεύδει να σημειώσει ότι υπάρχουν ορισμένες φωνές που θεωρούν το Kalamata Olives ως «σολομώντεια λύση» που απαξιώνει τη φιλοσοφία του ΠΟΠ/ΠΓΕ και ανοίγει τον δρόμο για παράνομες ελληνοποιήσεις προς το συμφέρον άλλων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, και με δεδομένο ότι η ελιά με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να ονομασθεί Καλαμών παράγεται σε διαφορετικούς νομούς της χώρας, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς της ποικιλίας, σταματώντας τις όποιες διαφωνίες και να αποτρέπει τις παράνομες χρήσεις του όρου Kalamata Olives.

Τέλος ο βουλευτής ζητά να μάθει τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα το υπουργείο για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» που αφορούν στην ποικιλία της Ελιάς Καλαμών/Καλαμάτας;

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχω επισημάνει και σε προηγούμενη ερώτησή μου, η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία, στηρίζοντας το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ετήσια παραγωγή του νομού είναι 40.000 τόνοι της ποικιλίας «Καλαμάτα» συνεισφέροντας στο 44% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Πίνακας ετήσιας Παραγωγής της Ποικιλίας «Καλαμάτα»

Νομός Ποσότητα Ποσοστό συμμετοχής στην εγχώρια παραγωγή

  • Αιτωλοακαρνανίας 40.000 τόνοι 44%
  • Λακωνίας 25.000 τόνοι 28%
  • Φθιώτιδας 16.000 τόνοι 18%
  • Άλλοι 7.000 τόνοι 7%
  • Μεσσηνίας 3.000 τόνοι 3%

Πηγή: Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Το Υπουργείο διατείνεται ότι ήταν η απόφαση 331/20735/26-02-2018 (ΦΕΚ648/Τευχ.Β’) για ένταξη στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών του όρου Καλαμάτα ως συνώνυμου του όρου Καλαμών, που δημιούργησε προβλήματα, κάτι ωστόσο που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι, ότι η απόφαση αυτή, αποτέλεσε ουσιαστικά «λύτρωση» για τους εξαγωγείς του προϊόντος που αντιμετώπιζαν πληθώρα προβλημάτων την τελευταία εικοσαετία ύστερα από την έγκριση του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

Και τούτο διότι, μόλις το 3% της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών προέρχεται από τον Ν. Μεσσηνίας ενώ το 97% των επιτραπέζιων ελιών από άλλους νομούς, όπως αποτυπώνεται στον παραπάνω πίνακα. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποσότητες του εμπορικού τύπου Kalamata olives φέρνουν στη χώρα πλέον των 200 εκατ. ευρώ σε βάρος ανταγωνιστών από άλλα κράτη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φωνές που θεωρούν το Kalamata Olives ως «σολομώντεια λύση» που απαξιώνει τη φιλοσοφία του ΠΟΠ/ΠΓΕ και ανοίγει τον δρόμο για παράνομες ελληνοποιήσεις προς το συμφέρον άλλων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η ελιά με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να ονομασθεί «Καλαμών» παράγεται σε διαφορετικούς νομούς της χώρας, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς της ποικιλίας, σταματώντας τις όποιες διαφωνίες και να αποτρέπει τις παράνομες χρήσεις του όρου Kalamata Olives.

Πράγματι, η διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος αυτού (παραγωγή σε διαφορετικούς νομούς), καθώς επίσης και τη διάθεση που επιδεικνύουν ελαιοπαραγωγοί άλλων χωρών (π.χ. από την Τουρκία, την Αίγυπτο κ.λ.π.) να οικειοποιηθούν τη διακριτική ονομασία της ελληνικής ποικιλίας, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Ο βουλευτής ζητά στοιχεία από το ΥπΑΑΤ για τους ελέγχους

Και τούτο διότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, αισχροκέρδειας και «ελληνοποιήσεων» από τρίτες χώρες σε βάρος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πωλούν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, όπως αναφέρουν, στα 70 λεπτά το κιλό.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου 50.000 τόνοι ελιάς Καλαμών υπολογίζεται ότι παραμένουν αδιάθετοι, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 50 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς και την τοπική αγορά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts