kalampokia_1

Αισιοδοξία για το καλαμπόκι φέτος, η αγορά του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγόμενες ποσότητες.

Τα πρώτα δείγματα για τις τιμές παραγωγού νέας εσοδείας είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος κλείστηκαν συμφωνίες μεταξύ μεγαλο-παραγωγών και χοιροτροφικών μονάδων στο Αγρίνιο, στα 20, 20,5 και 21 λεπτά το κιλό.

Την ίδια ώρα, με 20 λεπτά ξεκίνησε να παραλαμβάνει καλαμπόκι φετινής εσοδείας και η ΕΑΣ Λεχαινών. Η τιμή αυτή είναι κατά 1 λεπτό αυξημένη σε σχέση με πέρσι, ενώ όπως μας είπε ο διευθυντής, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, τα αποθέματα περσινής εσοδείας του συνεταιρισμού, είχαν τελειώσει από τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνεταιρισμός έδωσε εφόδια σε παραγωγούς για καλλιέργεια μιας έκτασης γύρω στα 14.000 στρέμματα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παραγωγοί που έβαλαν φέτος καλαμπόκι, αν και υπολογίζεται πως στην Ηλεία, οι εκτάσεις είναι σταθερές.

Με 20 λεπτά το κιλό, δηλαδή 1 λεπτό παραπάνω από πέρσι παρέλαβε την Τρίτη κάποια μεγάλα σημάδια καλαμποκιού φετινής εσοδείας από παραγωγούς, όπως μας είπε ο Δημήτρης Καλαμπόκας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δοκιμίου, που πραγματοποιεί παρέμβαση στην αγορά για μια ακόμα φορά. Το επιπλέον θετικό είναι πως η πληρωμή είναι μετρητοίς, ενώ οι πρώτες αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 1.400 κιλά το στρέμμα. Στην ίδια περιοχή, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου που επίσης αγοράζει καλαμπόκι ανέκαθεν, ο υπεύθυνος Δήμος Μπέτσικας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι πιο σαφής εικόνα για την περιοχή θα υπάρχει σε 10-15 ημέρες, οπότε και θα κοπούν καλαμπόκια.

Οι παραγωγοί αισιοδοξούν φέτος για υψηλότερες τιμές

Την ίδια ώρα, στις πιο βόρειες ζώνες καλλιέργειας όπως η Λάρισα αναμένεται ο θερισμός, στο Κιλκίς, όπως μας είπε ο γεωπόνος Κώστας Μερτζεμέκης, δεν έχουν ακόμα κοπεί καλαμπόκια, ενώ στις Σέρρες, όπως μας είπε ο γεωπόνος Σάκης Μπαντής, λίγα καλαμπόκια έχουν κοπεί. Στην ίδια περιοχή σύμφωνα με τον παραγωγό Παύλο Αραμπατζή ολοκληρώθηκαν οι κοπές για ενσίρωμα και αναμένεται ο θερισμός για σπυρί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts