τρακτερ

«Με τα πτυχία δεν θα αυξήσουν το εισόδημά τους οι αγρότες», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΑΑΤ ο κ. Λιβανού ότι καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα θεωρεί την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης.

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζει ο υπουργός τους μισθούς που «απολαμβάνουν» τα ελληνόπουλα στην χώρα μας που έχουν πτυχία (μέσος μισθός περίπου 400 ευρώ). «Πολλοί νέοι με πτυχία αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό για να μπορέσουν να ζήσουν. Μήπως κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει ο υπουργός για τους αγρότες;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας.

Και προσθέτει: «άνθρωποι που ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή των ζώων δεν μπορεί να χαρακτηριστούν αγράμματοι. Σε ολόκληρο τον πλανήτη και εν μέσω πανδημίας όλοι οι άνθρωποι περιμένουν να φάνε στο τραπέζι τους τα προϊόντα που παράγουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Απογοήτευση όμως υπάρχει και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥπΑΑΤ και τις δηλώσεις του περί ευφυούς γεωργίας. Σε μια χώρα που δεν υπάρχει «τράπεζα γης» (για να μην γίνεται διαίρεση του αγροτικού κλήρου) αλλά και αναδασμός δεν μπορεί να μιλάμε για τεχνολογίες. Εμείς λέμε όχι στη διάσπαση του αγροτικού κλήρου που ήδη είναι μικρός στην χώρα μας.

Μιλάνε για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες όταν το 80% των αγροτών σήμερα χρωστάνε σε εφορία και ΕΦΚΑ, δεν έχουν ενημερώτητα και έχουν μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, οπότε δεν μπορούν να πάρουν δάνεια.

Το βαμβάκι είναι ένα εθνικό προϊόν που είναι 100% εξαγώγιμο και φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού ήταν σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από 55 λεπτά το κιλό. Φέτος δεν είχε σχέση η χρηματηστηριακή με την πραγματική τιμή. Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν να καταβληθούν ενισχύσεις λόγω πανδημίας, που επηρέασε τη διενθή αγορά. Τι θα κάνει το ΥπΑΑΤ;

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στις δενδρώδεις καλλιέργειες από την έλλειψη εργατών γης λόγω των μέτρων για την πανδημία. Η συγκομιδή δεν μπορεί να περιμένει το ίδιο και οι καλλιεργητικές εργασίες (αραίωμα κ.α.). Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts