σιτάρι

Καθαρή τιμή παραγωγού στα 24 λεπτά το κιλό εξασφαλίζει το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας,

κατά τη διάρκεια του οποίου διατέθηκαν στην αγορά 627 τόνοι από το «ελεύθερο» σκληρό σιτάρι εσοδείας 2020 που είχε ελεύθερο, δηλαδή χωρίς σύμβαση, στις αποθήκες του ο συνεταιρισμός.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η δεύτερη διαπραγμάτευση του συνεταιρισμού για τα σιμβασιοποιημένα σκληρά σιτάρια για τα οποία πέτυχε θεαματική βελτίωση της τιμής παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό.

Ο τελευταίος διαγωνισμός για τις ελεύθερες ποσότητες δίνει πάντως μια βαθιά ανάσα στην αγορά που το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε σημάδια κόπωσης με το εμπόριο να πιέζει για τα 23 λεπτά το κιλό ή και λίγο παρακάτω σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Εξασφαλίζοντας με την τελευταία πράξη τα 24 λεπτά το κιλό, η αγορά δείχνει να ανακόπτει την πτωτική τάση και να βάζει υποθήκη για επαναπροσέγγιση σε έναν δεύτερο γύρο των τιμών που σημειώθηκαν την περίοδο του Ιουλίου, όταν οι άδειες αποθήκες και οι ανάγκες της βιομηχανίας ζυμαρικών για αντικατάσταση του εξαντλημένου στοκ διαμόρφωσαν ισχυρά ανοδικό κλίμα στην αγορά.

Δικαίωμα σε καλύτερη τύχη για τις τιμές παραγωγού δίνει βέβαια και η δεύτερη διαπραγμάτευση του Συνεταιρισμού Νίκαιας για τα συμβολαιακά σιτάρια «έγραψε» τα 25 λεπτά το κιλό για έναν όγκο 1.573 περίπου τόνων, παραγωγή που θα απορροφήσει η Μέλισσα Κίκιζας. Η τρίτη διαπραγμάτευση είναι προγραμματισμένη για την 15η Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη που έγινε τον Ιούλιο, εξασφάλισε τα 26 λεπτά στον παραγωγό.

Ο κλειστός πλειοδοτικός διαγωνισμός, είναι η πρώτη ουσιαστικά μεγάλη πράξη που σημειώνεται στην εσωτερική αγορά μετά την παύση του καλοκαιριού, η οποία όπως όλα δείχνουν έρχεται να βάλει ένα φρένο στην πτωτική πορεία της αγοράς σκληρού σιταριού. Οι φήμες που θέλουν την σοδειά του Καναδά να σπάει πολλά ρεκόρ από άποψη όγκουπίεσαν σημαντικά τις ευρωπαϊκές αγορές παρά το γεγονός ότι η φετινή εμπορική χρονιά χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή στην γηραιά ήπειρο, πέρα από την ενισχυμένη ζήτηση που διαμόρφωσε η συνθήκη της πανδημίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr/

Recommended Posts