Μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «διέρρευσε» από την Παρασκευή το απόγευμα ότι θα ενεργοποιούνται κανονικά οι Κάρτες Αγρότη από τις τράπεζες σήμερα,

Δευτέρα, μετά από συμφωνία του υπουργού, Μάκη Βορίδη με τραπεζικά στελέχη.

Δυστυχώς με διαρροές και «πηγές» δεν γίνεται να δεσμευτεί μία διαδικασία που αφορά πιστωτική πολιτική και κοινοτικές πληρωμές.

Η αλήθεια πίσω από το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι οι αγρότες πρέπει να κρατήσουν «μικρό καλάθι», καθώς και την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε σε άλλα sites δημοσιεύματα για προφορικές συμφωνίες του κ. Βορίδη με τραπεζίτες, που όμως δεν τηρήθηκαν.

Κι αυτό γιατί οι 4 συστημικές τράπεζες διέπονται από χρηματοπιστωτικούς κανόνες, που δεν μπορούν να τους παραβούν.

Γι’ αυτό και ο μόνος τρόπος να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία ενεργοποίησης της Κάρτας του Αγρότη είναι το άνοιγμα του ΟΣΔΕ, του συστήματος που υποβάλουν τις δηλώσεις τους κάθε χρόνο οι αγρότες, προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις.

Έχει δίκιο η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ που διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το σύστημα δεν είναι ανοιχτό online, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής – και προειδοποιεί: «Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη το εκεί ΟΣΔΕ συνεχίζεται, στη δε Ελλάδα, για λόγους που επαρκώς εξηγήσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση και που δεν έχει βεβαίως να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας, έκλεισαν και το on line σύστημα!

Το οποίο, επιμένουμε, πρέπει να ανοίξει ΑΜΕΣΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει ο Έλληνας παραγωγός να είναι ο μόνος Ευρωπαίος που δεν θα πάρει νωρίτερα την προκαταβολή, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ισχύει ότι και με την «κάρτα του αγρότη», δηλαδή, είναι πρακτικά αδύνατο να δοθεί η προκαταβολή τσεκ του 2020 με το ΟΣΔΕ του 2019.»

Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η προκαταβολή των επιδοτήσεων τον Ιούλιο, ως μέτρο στήριξης των παραγωγών».

Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κρατήσουν «μικρό καλάθι» οι δικαιούχοι επιδοτήσεων, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια πρόθεση ούτε από τη Γερμανία – η οποία θα υποστηρίξει λυσσαλέα την τήρηση του προϋπολογισμού μέχρι τέλους – ούτε η Γαλλία, η οποία είναι πιο ελαστική όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τους αγρότες.

Η «διαρροή» του ΥΠΠΑΤ στις 27 Μαρτίου

Τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στον ΟΣΔΕ, εξαιτίας του κορονοϊού, ξεπεράστηκαν και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να πάρουν την Κάρτα Αγρότη.

Τη δυνατότητα να προμηθευτούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαρτίου την Κάρτα του Αγρότη θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί.

Όπως τόνισαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες αναφέρουν ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) έχουν πλέον ξεπεραστεί.

Το πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια της Κάρτας του Αγρότη δημιουργήθηκε από την απόφαση να σταματήσει προσωρινά η λειτουργία του ΟΣΔΕ, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ στις 29 Μαρτίου

Πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ από τις Βρυξέλλες θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η προκαταβολή των επιδοτήσεων τον Ιούλιο, ως μέτρο στήριξης των παραγωγών. Με το ΟΣΔΕ του 2019, οι Έλληνες αγρότες….μένουν εκτός!

Η σκέψη να δοθεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, όσο οι επιπτώσεις απ’ τον κορωνοϊό γίνονται όλο και πιο ορατές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΕΓΕΣ, η πρόταση αυτή συζητείται πλέον σοβαρά και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις.

Άλλωστε, η παράταση ενός μηνός, που ούτως ή άλλως θα δινόταν, όπως και ορισμένα παράλληλα μέτρα, που αφορούν τη ροή προϊόντων διατροφής και τις κρατικές ενισχύσεις, είναι σαφές ότι δεν δύνανται να απαντήσουν αξιόπιστα στα μεγάλα ερωτήματα της περιόδου, ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ρεαλιστικές λύσεις στα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα που ήδη φαντάζουν ανυπέρβλητα.

Η πληρωμή της προκαταβολής νωρίτερα, συνδυαστικά με μια σειρά από άλλα μέτρα, θα μπορούσε πράγματι να ανακουφίσει τον παραγωγό, τουλάχιστον ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο.

Ωστόσο, η λύση αυτή φαντάζει αξιόπιστη για τους παραγωγούς της Ευρώπης, …πλην της Ελλάδος! Διότι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη το εκεί ΟΣΔΕ συνεχίζεται, στη δε Ελλάδα, για λόγους που επαρκώς εξηγήσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση και που δεν έχει βεβαίως να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας, έκλεισαν και το on line σύστημα!

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts