σιτάρι

Η αναμενόμενη μεγαλύτερη ρωσική παραγωγή και εξαγωγές πιθανά να πιέσουν πτωτικά τις τιμές του σιταριού, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Παρόλο που ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε σημαντικά (-3,03%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων εμφάνισε οριακή ενίσχυση (+0,61%), σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς, με την τράπεζα να αποδίδει την κίνηση αυτήν σε μια συνθήκη περιορισμένης προσφοράς.

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές σε σιτηρά, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού και βοοειδή, ενώ οριακή πτώση δέχθηκαν οι τιμές σε βαμβάκι και ρύζι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δελτίο, αυξημένη μεταβλητότητα σε μηνιαίο επίπεδο παρατηρήθηκε στις διεθνείς μετοχικές αγορές. Η ελαφρά αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και η πρόσφατη ανθεκτικότητα που έδειξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη αντισταθμίστηκαν από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed για πιθανή συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Δεδομένα, που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και οδήγησαν τα επιτόκια πάνω από το 5% και παραμένοντας σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα και στην Ευρωζώνη, η πρόσφατη ρητορική της Προέδρου της, επιβεβαίωσε τις προθέσεις της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50μβ (μονάδες βάσης) τον Μάρτιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων με επαναξιολόγηση των νέων μακροδεδομένων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το δελτίο, ενισχύθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα της 2ετίας και 10ετίας των ΗΠΑ, όπως και το αμερικανικό νόμισμα, η ενίσχυση του οποίου επέφερε απώλειες στα αποτιμώμενα εμπορεύματα (σε δολαριακούς όρους), καθώς και στην ενέργεια, με επιπλέον καταλύτες τον μετριασμό του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης, τον αντίκτυπο της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και των μη ακόμα εμφανών ενδείξεων για την ανάκαμψη της εγχώριας κινεζικής ζήτησης.

Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις έδειξαν σημάδια ήπιας αποκλιμάκωσης, ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο παρά την εξομάλυνση των ενεργειακών τιμών και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνέχιση του La-Ninia) δείχνουν να υπερτερούν, επιδρώντας αρνητικά στην προσφορά και ενισχύοντας τις τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές σε σιτηρά, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού και βοοειδή, ενώ οριακή πτώση δέχθηκαν οι τιμές σε βαμβάκι και ρύζι. Η αναμενόμενη μεγαλύτερη ρωσική παραγωγή και εξαγωγές πιθανά να πιέσουν πτωτικά τις τιμές του σιταριού, με την ανανέωση της συμφωνίας, για τα ουκρανικά σιτηρά, να βρίσκεται υπό εξέταση.

Για το καλαμπόκι, οι συνθήκες ξηρασίας στην Αργεντινή αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά, ενισχύοντας την τιμή του, όπως και για τη σόγια, καθώς η προσδοκώμενη ενισχυμένη βραζιλιάνικη παραγωγή σόγιας πιθανά να λειτουργήσει επιβαρυντικά της τιμής της.

Η διατήρηση των ινδικών εξαγωγικών περιορισμών στη ζάχαρη δύναται να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της, σε αντίθεση με το ρύζι, όπου η χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών αναμένεται να μειώσει την τιμή του. Για το βαμβάκι, οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές, με τη συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής, δύναται να επιβαρύνουν τις τιμές του.

Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε σημαντικά (-3,03%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων εμφάνισε οριακή ενίσχυση (+0,61%). Ως πιθανότερη αιτία, φαίνεται να είναι  η συρρίκνωση της προσφοράς, καθώς οι παρεχόμενες θετικές ενδείξεις για επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας δείχνουν να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, παρά τον μετριασμό των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην παραγωγή.

Ενδεικτικό είναι ότι η τεχνική εικόνα του δείκτη εμφανίζεται, πλέον, ουδέτερη από σχετικά αρνητική, με τις ανησυχίες, όμως, της αγοράς για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, να διευρύνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την ύφεση.

Σημειώνεται ότι το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Προέλευση άρθρου: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts