Παραμένουν οι δυσκολίες που παρουσίαζει φέτος η διαδικασία ανανέωσης του πιστωτικού ορίου και αντίστοιχα η ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη,

παρά την θεωρητική συμφωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, να προχωρήσουν οι επανεκδόσεις με βάση τα στοιχεία ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2019.

Το πρόβλημα δεν είναι στην άρνηση των τραπεζών να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα αλλά στις δυσκολίες που έχει ο υπηρεσιακός τους μηχανισμός να ανταποκριθεί στις αιτήσεις των αγροτών, δεδομένων των ειδικών εργασιακών συνθηκών που ακολουθούν οι τράπεζες, λόγω του κορωνοϊού.

Οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις των αγροτών που έχουν υποβάλλει και φέτος (2020) δήλωση ΟΣΔΕ και στη συνέχεια να αντιμετωπίζουν τα πολλά αιτήματα όλων των υπολοίπων που είναι χωρίς τη νέα δήλωση.

Στην Τράπεζα Πειραιώς παρά το γεγονός ότι ο όγκος των αιτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος, η δουλειά έχει προχωρήσει αρκετά καλά, έχουν αντιμετωπισθεί από νωρίς οι έχοντες υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και προχωρούν ικανοποιητικά τα υπόλοιπα αιτήματα.

Εκεί που φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος αιτημάτων και η ενεργοποίηση των νέων καρτών δεν προχωράει με το ρυθμό που θα ανέμεναν οι αιτούντες.

Το ζήτημα είναι ότι η Κάρτα του Αγρότη συνδέεται στις περισσότερες των περιπτώσεων με τη δυνατότητα των παραγωγών να προχωρούν τις προμήθειες των απαραίτητων αγροτικών εφοδίων τα οποία μάλιστα αυτό τον καιρό είναι πολλά.

Οι πληροφορίες θέλουν επίσης, τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων να δείχνουν μια κατανόηση στους συνεπείς παραγωγούς, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν στην ανανέωση των καρτών, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ, με αποτέλεσμα οι «τριβές» μεταξύ αγροτών και καταστηματαρχών αγροεφοδίων να εντείνονται όσο παραμένει αυτή η εκκρεμότητα.

Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το Agronews, ένα από τα μεγάλα λάθη που έγιναν το τελευταίο διάστημα, είναι η διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ η οποία συνδέθηκε με την δυνατότητα ή μη των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να δέχονται ή όχι κόσμο για τις φετινές δηλώσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts