Παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα στις συμβατικές και τις βιολογικές λαϊκές αγορές της χώρας, παρά τη ρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση για «διπλές λαϊκές» σε κάθε γειτονιά.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί στο Agro24 ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος, Νίκος Ιωάννου, πάνω από τους μισούς παραγωγούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προέρχονται από άλλες περιφερειακές ενότητες.

Η απαγόρευση της μετακίνησής τους από τη μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη, με το πρόσχημα του κινδύνου μετάδοσης του SARS-Cov-2, στην οποία επιμένει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφήνει αποδεκατισμένες τις λαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «γεμίσουν» τις διπλές αγορές που εξήγγειλε ο κ. Παπαθανάσης (γ.γ. υπουργείου) και να υπάρχουν ελλείψεις σε φρούτα πρώτης ανάγκης, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα και τα ακτινίδια.

To ίδιο βέβαια ισχύει και για τα κηπευτικά, όπου ο κύριος όγκος προέρχεται από περιοχές εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η ΕΑΒΒΕ έστειλε ανακοίνωση με τίτλο: «Κηρύχτηκε πόλεμος στις λαϊκές αγορές;» Έκτοτε είδατε κάποια ανταπόκριση από την Πολιτεία;

Όχι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά τις βιολογικές – και τις συμβατικές – λαϊκές αγορές. Ακούσαμε ότι θα επιτρέπεται να πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί που θα απασχολούν έναν εργαζόμενο εντός της περιφερειακής ενότητας, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει κάτι.

Πριν την ανακοίνωση Παπαθανάση για «διπλές λαϊκές», είχατε προτείνει εσείς κάποια λύση, όπως επέκταση των λαϊκών σε μεγαλύτερο μέρος των δρόμων, έτσι ώστε και να τηρείται η απόσταση των 5 μ. ανάμεσα στους πάγκους, αλλά και να συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί;

Το είχαμε συζητήσει, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι αυτό είναι αρμοδιότητα των δήμων και χρειάζεται μια περίπλοκη διαδικασία και χρονοβόρα για να το πετύχουμε. Σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε.

«Έχουμε προσλάβει, σαν Ένωση, security, και ζητάμε από τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία.»

Συνεπώς δεν αλλάζει τίποτα;

Πάνω από τους μισούς παραγωγούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προέρχονται από άλλες περιφερειακές ενότητες.

Η απαγόρευση της μετακίνησής τους από τη μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη, με το πρόσχημα του κινδύνου μετάδοσης του SARS-Cov-2, στην οποία επιμένει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφήνει τις λαϊκές αγορές ουσιαστικά με τους μισούς πάγκους και με ελλείψεις σε φρούτα, όπως τα πορτοκάλια.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οτιδήποτε παράγεται στη Νότια Ελλάδα, μένει εκτός λαϊκής.

Σας έχουν προσεγγίσει σούπερ-μάρκετ για να αγοράσουν τα – βιολογικά – προϊόντα σας;

Όχι, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο και, εξάλλου, δεν μας συμφέρει. Η υπεραξία που παίρνουμε από την πώληση των προϊόντων μας απευθείας στον καταναλωτή δεν συγκρίνεται με την τιμή παραγωγού που προσφέρουν τα σούπερ-μάρκετ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts