Βαρύ τίμημα έχουν αρχίσει να πληρώνουν χιλιάδες παραγωγοί από όλη την ελληνική επικράτεια,

που διαθέτουν μόνοι τα προϊόντα τους μέσα από συμβατικές και βιολογικές λαϊκές αγορές, μετά την αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ήδη οι ζημίες από πεταμένα προϊόντα, λόγω αδυναμίας διάθεσής τους, έχουν αρχίσει και συσσωρεύονται επικίνδυνα, ενώ το χειρότερο είναι ότι το πλήγμα βρίσκει τους παραγωγούς σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά τη μεταβατική περίοδο από τις χειμερινές προς τις θερινές καλλιέργειες, οι οποίες προϋποθέτουν ρευστό για να γίνουν και δεν υπάρχει.

Το κλίμα ήταν έτσι και αλλιώς στραβό, εδώ και δύο – τρεις εβδομάδες, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον κίνδυνο του κορωνοϊού είχε αποθαρρύνει πολύ κόσμο από τις λαϊκές αγορές, με συνέπεια ο τζίρος στους πάγκους των παραγωγών να έχει υποστεί μείωση έως και 60% σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα της εποχής.

Τα πράγματα όμως άρχισαν να γίνονται εξαιρετικά δύσκολα αρχικά με την αιφνιδιαστική απόφαση το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαρτίου να μη λειτουργήσουν οι λαϊκές του Σαββάτου 21 Μαρτίου και κατόπιν δύο ημέρες αργότερα την Κυριακή βράδυ, όταν έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου έως και τις 25 Απριλίου οι λαϊκές θα λειτουργούν με τους μισούς πωλητές οι οποίοι θα προκύπτουν κατόπιν κλήρωσης και με τους πάγκους που θα βρίσκονται σε απόσταση πέντε μέτρων ο ένας από τον άλλο.

Πετάχτηκαν μεγάλες ποσότητες λόγω περιοριστικών μέτρων

«Αναγκαστήκαμε δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες να πετάξουμε όλη την παραγωγή που είχαμε συγκομίσει. Εγώ είχα φορτώσει την πρώτη φορά 42 τελάρα με πράσινες σαλάτες και άλλα περίπου τόσα τη δεύτερη και τα πέταξα γιατί δεν μπορούν να συντηρηθούν επί μακρόν.

Και δεν είναι μόνο ότι δεν βγήκε μεροκάματο, αλλά πληρώσαμε και εργατικά για μια παραγωγή που τελικά κατέληξε στις κότες», επισήμανε στην Agrenda ο Στέλιος Τζουράκης, παραγωγός κηπευτικών από το χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, με 40 στρέμματα κηπευτικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, για τους παραγωγούς των λαϊκών είναι ότι και οι προοπτικές για τη συνέχεια δεν προοιωνίζονται καλές.

«Τα κηπευτικά δεν είναι ρούχα ή παπούτσια να τα βάλω στην άκρη. Πρέπει να κοπούν σε συγκεκριμένο χρόνο και να πουληθούν επίσης σε συγκεκριμένο χρόνο, αλλιώς είναι άχρηστα και πρέπει να πεταχτούν» ανέφερε ο κ. Τζουράκης, προβληματισμένος για την τύχη που θα έχει το κουνουπίδι από ένα χωράφι που πρέπει να συγκομιστεί αυτές τις μέρες αλλά και για τα σπανάκια, τα άνηθα και οι άλλες πράσινες σαλάτες του, στα οποία επένδυσε τις προηγούμενες εβδομάδες προσβλέποντας στην κίνηση που θα είχε η αγορά ενόψει του Πάσχα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agronews.gr

Recommended Posts