γεωργία, αγρότης, τροπολογία, φορολογία

Έξαλλοι αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο την αδικία που υπέστησαν με τις εκπρόθεσμες ΜΥΦ για παλιότερα έτη.

Σε χωριό της Χαλκιδικής, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, αρκετοί αγρότες -κυρίως ελαιοπαραγωγοί- που μαστίζονται από τις εξευτελιστικές εμπορικές τιμές και τα ράβε-ξήλωνε του ΥπΑΑΤ με τις πλατφόρμες των ενισχύσεων, καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία… αχρείαστα 100άρια (ευρώ), επειδή υπέβαλαν εκπρόθεσμα ΜΥΦ το έτος 2016.

Παράλληλα, όπως μας υπενθύμισε η φοροτεχνικός Κατερίνα Κουσουνή από την Κατοχή Μεσολογγίου, είχαν δοθεί τότε από το 2014 κάποιες σιωπηρές παρατάσεις.

Σημειωτέον ότι το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που οι αγρότες μπήκαν στα βιβλία εσόδων-εξόδων και που αρκετές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ) σε νέα πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. Λόγω μάλιστα της πρώτης εφαρμογής του μέτρου αυτού παρουσιάστηκαν τότε πολλά προβλήματα στην πλατφόρμα, ενώ είχε παραταθεί η προθεσμία υποβολής τους για το έτος 2014 έως τις 20/1/2016 προκειμένου να υποβάλλονται απρόσκοπτα από τους λογιστές-φοροτεχνικούς.

Οι αγρότες έλαβαν πριν από λίγες ημέρες τα ραβασάκια και πλέον είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Για το θέμα έχει γίνει και ερώτηση στη βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς:

τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Νομοθετική ρύθμιση για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε χιλιάδες επιχειρήσεις από τις ΔΟΥ για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) χρήσης 2014»

Κύριε Υπουργέ,

Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.) σε νέα πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. Λόγω της πρώτης εφαρμογής του μέτρου αυτού παρουσιάστηκαν τότε πολλά προβλήματα στην πλατφόρμα, ενώ είχε παραταθεί η προθεσμία υποβολής τους για το έτος 2014 έως τις 20.1.2016 προκειμένου να υποβάλλονται απρόσκοπτα από τους λογιστές-φοροτεχνικούς.

Τις τελευταίες μέρες υποβολής των ανωτέρω καταστάσεων και κυρίως όσο πλησίαζε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Ιανουαρίου 2016, παρουσιάστηκαν μεγάλες δυσλειτουργίες στο σύστημα και οι λογιστές όλης της χώρας ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα προκειμένου να τις υποβάλουν, χωρίς ωστόσο να προλάβουν όλοι να το πράξουν με επιτυχία (χωρίς δική τους υπαιτιότητα, αλλά λόγω αδυναμιών του συστήματος).

Εκείνες τις μέρες, από την τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών είχε ανακοινωθεί σε μέσα ενημέρωσης, σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25.1.2016, προκειμένου να υποβληθούν οι εν λόγω συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις και υπήρξε η δέσμευση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφισθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όμως, η τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών δεν επικύρωσε τη σιωπηρή αυτή παράταση με αποτέλεσμα να κοινοποιούνται εδώ και καιρό από τις Δ.Ο.Υ. σε χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλαν τις καταστάσεις αυτές από 21.1.2016 έως 25.1.2016, πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Επειδή υπήρξαν τεράστια προβλήματα στην πλατφόρμα υποβολής εκείνο το χρονικό διάστημα κι επειδή ήταν η πρώτη χρονιά που υποχρεώθηκαν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τις εν λόγω καταστάσεις, και σύμφωνα πάντα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης δεν πρέπει να επιβαρυνθούν χιλιάδες επιχειρήσεις με αυτά τα πρόστιμα.

Να τονιστεί δε ότι η διαδικασία αυτή σπαταλά πολύτιμο χρόνο των εργαζομένων των Δ.Ο.Υ. που θα μπορούσε να διατεθεί για την ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ολοκλήρωση ουσιαστικών και προγραμματισμένων φορολογικών ελέγχων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε το 2016 σε χιλιάδες επιχειρήσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα έχει ως εξής:

Με αφορμή αιτήματα από Δ.Ο.Υ., τα οποία έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία, αναφορικά με τον έλεγχο εκπρόθεσμων καταστάσεων πελατών– προμηθευτών, ημερολογιακού έτους 2014 και επομένων, με την εγκύκλιο ΔΕΛ Α 1127318 ΕΞ 2020 της ΑΑΔΕ γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

-Σύμφωνα με την Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1278/2015, για το ημερολογιακό έτος 2014, οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων των περιπτώσεων: α) των εκδοτών, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., β) των ληπτών, υπόχρεων υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., γ) των ληπτών, μη υπόχρεων υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., του δημόσιου και των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και των αγροτών, φυσικών προσώπων, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., και δ) των εκδοτών και των ληπτών φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους, υποβάλλονται για την περιπτώσεις α΄ και β΄ τριμηνιαίως και για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ετησίως μέχρι και 20.1.2016.

-Επιπλέον, με την Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1011/2016 ορίζεται ότι τροποποιητική δήλωση για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών, για το ημερολογιακό έτος 2014, υποβάλλεται μέχρι και 22.2.2016. Επισημαίνεται ότι διόρθωση των αποκλίσεων δεν απαιτείται εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ Φ.Π.Α., ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.

-Σύμφωνα με το έγγραφο με αρ. πρωτ. ΔΗΛΕΔ Η 1048151 ΕΞ 26.3.2018, όπως υποβάλλεται συνημμένα, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις Δ.Ο.Υ., στην εφαρμογή ΝeoTaxis, από 13.3.2018, έχει προστεθεί νέα οθόνη για την παροχή δυνατότητας στους υπαλλήλους – χρήστες αυτών, εμφάνισης και εκτύπωσης βιβλίου εγκεκριμένων υποβολών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ) για το έτος 2014 και εφεξής, προς διευκόλυνση των Δ.Ο.Υ. στη σύνταξη των Εκθέσεων Ελέγχου και στην έκδοση των Πράξεων Επιβολής Προστίμων, που αφορούν τις εκπρόθεσμες καταστάσεις πελατών -προμηθευτών (ΜΥΦ), του έτους 2014.

Επίσης, με το έγγραφο με αρ. πρωτ. ΔΙΕΠΙΔΙ ΥΠΑΕΦ Β 1090901 ΕΞ 30.7.2020, όπως υποβάλλεται συνημμένα, έχουν αποσταλεί, προς όλες τις Δ.Ο.Υ., κωδικοποιημένα, σε μορφή zip, αρχεία, αναφορικά με εκπρόθεσμες δηλώσεις ΜΥΦ έτους 2014, για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δ.Ο.Υ., συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την διεκπεραίωση των παραπάνω διαδικασιών.

Περαιτέρω, με το έγγραφο με αρ. πρωτ. ΔΙΕΠΙΔΙ ΥΠΑΕΦ Β 1092650 ΕΞ 31.7.2020, όπως υποβάλλεται συνημμένα, γνωστοποιήθηκε στις Δ.Ο.Υ., ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ και ΚΕ.ΦΟ.ΜΕΠ., ότι είναι διαθέσιμη η εφαρμογή «Έλεγχος Εκπρόθεσμων Δηλώσεων ΜΥΦ», με την οποία παρέχεται η δυνατότητα, στους υπαλλήλους- χρήστες αυτής, ελέγχου των εκπροθέσμων δηλώσεων ΜΥΦ (εσόδων- εξόδων), αναφορικά με τυχόν μεταβολές που προκαλούν αυτές, σε ήδη υποβληθέντα εμπρόθεσμα ή επίσης εκπρόθεσμα δεδομένα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τον εύκολο εντοπισμό των εμπρόθεσμων δηλώσεων που αφορούν σε έξοδα, οι οποίες εκ παραδρομής συμπαρέσυραν και έσοδα, που όμως αυτά είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα, συνεπώς δεν θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις για αυτές. Η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι υποχρεωτική για τους υπαλλήλους των ανωτέρω υπηρεσιών πριν την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων. Σε περίπτωση που εσφαλμένως έχουν επιβληθεί πρόστιμα, παρά τα ανωτέρω, οι ανωτέρω υπηρεσίες προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαγραφή των προστίμων αυτών και για την επιστροφή τυχόν καταβληθέντων ποσών.

-Με την ΠΟΛ.1217/2018 Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ορίζεται ότι θεωρείται ως μια δήλωση, η υποβολή των τροποποιητικών καταστάσεων που υποβάλλονται εντός της ίδιας ημερολογιακής ημέρας και αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών τροποποιητικών καταστάσεων εντός της ίδιας ημέρας, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω, σε διαπιστώσεις που ανάγονται στα ημερολογιακά έτη 2014 και επόμενα θεωρείται ως μία δήλωση, οποιαδήποτε μεταβολή διαπιστώνεται στην υποβολή των τροποποιητικών καταστάσεων που υποβάλλονται εντός της ίδιας ημερολογιακής ημέρας, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών τροποποιητικών καταστάσεων εντός της ημέρας αυτής, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης των υπόψη καταστάσεων που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2014 έως και 2017 επιβάλλεται για τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 της Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1022/2014, όπως ισχύει, ένα (1) πρόστιμο των εκατό (100) ευρώ, ανά τρίμηνο και για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 αυτής, ένα (1) πρόστιμο των εκατό (100) ευρώ ανά έτος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α΄, της παρ. 2, του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.

Τέλος, για τα ημερολογιακά έτη 2018 και εφεξής επιβάλλεται ένα (1) πρόστιμο των εκατό (100) ευρώ ανά έτος, για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, καθώς η υποχρέωση υποβολής των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών για τις ως άνω περιπτώσεις ορίστηκε ετησίως, σύμφωνα με την Απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ.1217/2018.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts