βαμβάκι

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για αυτούς που δεν κατάφεραν να πληρωθούν.

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα στρέμματα θα είναι μειωμένα φέτος σε σχέση με πέρυσι λόγω των χαμηλών τιμών.

Ο κ. Νίκος Σκοπιανός, βαμβακοπαραγωγός από Ροδόπη και πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξαν πολλά προβλήματα με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος. Όπως φάνηκε δεν ήταν ακόμη έτοιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή που έγινε λόγω των πιέσεων της προεκλογικής περιόδου.

Πάντως λόγω των χαμηλών περσινών τιμών είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια μείωση της έκτασης καλλιέργειας, από τα 2,5 εκ. στρέμματα που είχαμε πέρυσι στα 2 εκ. στρέμματα φέτος. Πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στα σιτηρά και κάποιοι στο καλαμπόκι. Οι σπορές θα ξεκινήσουν μετά από το Πάσχα στη βόρεια Ελλάδα και μετά από 10 ημέρες οι πρώιμες περιοχές στην Θεσσαλία».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από τη Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι και τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν πληρωθεί. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους βαμβακοπαραγωγούς. Επίσης την Παρασκευή (7/4) λόγω του Καθολικού Πάσχα οι τράπεζες δεν θα κάνουν πληρωμές. Δεν ξέρω αν προλάβουν να πληρώσουν όλα τα φυτικά μέχρι το Πάσχα.

Οι σπορές στο βαμβάκι θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες. Το σωστό είναι να γίνει πρώτα η σπορά μετά η φυτοπροστασία και μετά η άρδευση. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών στην Θεσσαλία θα ξεκινήσει σπορές βαμβακιού μετά το Πάσχα. Χρειάζονται χρήματα αυτή την περίοδο οι παραγωγοί για τα έξοδα καλλιέργειας. Η κάρτα αγρότη δεν λειτουργεί φέτος και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι τράπεζες.

Σίγουρα ένα ποσοστό 10 - 15% εκτάσεων καλλιέργειας θα φύγει φέτος από το βαμβάκι. Στην Θεσσαλία πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στα σιτάρια και στη βιομηχανική ντομάτα που δίνει καλη τιμή στα συμβόλαια και ήδη έχουν ξεκινήσει σταδιακά να κάνουν τις σπορές».

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι. Κάποιοι κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα κάποιοι βλέπουν τα ποσά αλλά δεν μπορούν να τα εισπράξουν.

Τα στρέμματα φέτος που θα καλλιεργηθούν με βαμβάκι εκτιμώ ότι θα είναι μειωμένα λόγω των τιμών. Τα προσυμβόλαια δεν τα γνωρίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί στην χώρα μας. Πέρυσι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών πούλησαν το βαμβάκι στα 64 - 65 λεπτά το κιλό. Αυτό έφερε μεγάλη απογοήτευση με αποτέλεσμα να σταφούν φέτος στα σιτηρά (αρδευόμενα) που έχουν λιγότερα έξοδα άρδευσης.

Η σπορά γίνεται ανάλογα με τα υβρίδια που θα χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να αυξηθεί η θεροκρασία για να κάνουμε σπορές. Επίσης οι τελευταίες βροχές βοήθησαν τα σιτάρια αλλά πάνε πίσω την κατεργασία εδάφους στα βαμβακοχώραφα. Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα οι σπορές στην περιοχή».

Αντιδράσεις όμως για τις πληρωμές στο βαμβάκι υπάρχουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαμ οι κ.κ. Τελιγιορίδου και Αραχωβίτης κάνουν λόγο για 32 εκ. ευρώ λιγότερα που καταβλήθηκαν στη συνδεδεμένη βάμβακος. «Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ πληρώθηκαν  152,3 εκατ. ευρώ σε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, ενώ το  ποσό που έπρεπε να δοθεί είναι 184 εκ. ευρώ σε 42.000 παραγωγούς. Λίγο πριν το Πάσχα μένουν εκτός συνδεδεμένης βάμβακος περίπου 6 χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί. Εκτός από τους παραγωγούς που είναι σε διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, χρήματα στους λογαριασμούς τους δεν είδαν πολλοί παραγωγοί που δε βρίσκονται σε έλεγχο, καθώς και όσοι είναι μέλη Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών.

Και όλα αυτά σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας λόγω είτε της μη διάθεσης  βαμβακιού, είτε λόγω των χαμηλών τιμών πώλησής του που δεν καλύπτουν ούτε  το κόστος καλλιέργειας. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους παραγωγούς  με στόχο την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, αδυνατεί να προβεί έστω σε μια κανονική πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αυτονόητες ενισχύσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί τους αγρότες κολίγους και συνεχίζει τον εμπαιγμό με τις πληρωμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται ότι θα επαναφέρει στον ΟΠΕΚΕΠΕ την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία στις πληρωμές».

Προέλευση άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts