σταρι

Οι εφαρμογές γεωργίας ακριβείας και ψηφιακών υπηρεσιών για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι πλέον εδώ. Η ελληνική αγορά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη διεθνή αγορά προσφοράς ψηφιακών υπηρεσιών καθώς και καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι αγρότες μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Ελληνικές εταιρείες start-ups, μεγάλες πολυεθνικές και οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα, πανεπιστήμια, υπουργεία και οργανισμοί δραστηριοποιούνται στο χώρο των γεωργικών εφαρμογών και μπορούμε να πούμε ότι έχουν μέλλον και προοπτική ακόμα και για να κάνουν διεθνή καριέρα.

 

Μπορεί οι ταχύτητες του διαδικτύου στην Ελλάδα να μην είναι τόσο μεγάλες όσο στην Ευρώπη, αυτό όμως σύντομα θα λυθεί με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ευρυζωνικής πρόσβασης στις λεγόμενες αγροτικές περιοχές, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι τότε υπάρχουν λύσεις που, χωρίς να αξιοποιούν τεράστιο όγκο δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής τους και να προστατεύσουν το περιβάλλον και τους καταναλωτές.

Ήδη οι αγρότες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να χειρίζονται πανεύκολα το κινητό τους τηλέφωνο είτε αυτό αφορά την κοινωνική τους ζωή είτε παραγωγικές ανάγκες. Ακόμα και η κίνηση και τα στατιστικά επισκεψιμότητας του Agro24 έχουν αποδείξει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό – ίσως το μεγαλύτερο – των αγροτών και των κτηνοτρόφων χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό τους, σε δεύτερο βαθμό τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε ακόμα μικρότερο βαθμό το τάμπλετ. Μάλιστα, η πανδημία τα δύο προηγούμενα χρόνια οδήγησε τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών να δώσουν τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία και την πρόσβαση στους αγρότες, ώστε μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα να διεκπεραιώνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες από απόσταση.

Σε αυτό το αφιέρωμα του Agro24, που γίνεται για πρώτη φορά για τα διαθέσιμα αγροτικά apps στην ελληνική αγορά, θα μιλήσουμε με τους ανθρώπους που τα έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει, με τους ανθρώπους που τα έχουν δοκιμάσει και τα έχουν προωθήσει στον αγροτικό κόσμο. Από την ποικιλία των υπηρεσιών και των λειτουργιών των ψηφιακών προϊόντων που παρουσιάζουμε στο αφιέρωμα αυτό αλλά και από το τι μέλλει γενέσθαι μέσα στο 2023 και τα 2024, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις που καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες μιας αγροτικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Απλά μέχρι στιγμής δεν είχαν καταγραφεί και δεν είχαν ολοκληρωθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιαστούν στο κοινό και στους ενδιαφερόμενους. Αυτός είναι και ο σκοπός του παρόντος αφιερώματος, να αποτελέσει ένα αρχικό ενημερωτικό εργαλείο και από κει και πέρα ο κάθε ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει τη διαδρομή του διαδικτύου και να μάθει περισσότερα για την τεχνολογική εφαρμογή που του ταιριάζει.

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts