Με ανακοίνωσή του προς τους ελαιοκαλλιεργητές, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας ουσιαστικά λέει “κάν’το όπως οι Ισπανοί”,

προκειμένου να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία από τις τιμές κάτω του κόστους στο ελαιόλαδο. Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ανίκανος να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών ο κύριος Βορίδης και η κυβέρνηση, οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες στα 2,05 ευρώ/κιλό, κάτω του κόστους παραγωγής , οι ελαιοπαραγωγοί καταστρέφονται. Και το μόνο που κάνουν είναι να συνεδριάζουν με την εθνική διεπαγγελματική οργάνωση ελαιολάδου για να συντάξουν ένα ακόμα εθνικό σχέδιο ελαιολάδου.

Για τον ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, οι αγρότες έχουμε, πλέον, πείρα. Στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι» σ’ αυτές τις Ενώσεις, είναι ουσιαστικά σαν να βάζουνε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Την ιδία ώρα που Ισπανοί ελαιοκαλλιεργητές, μετά από τους πολυήμερους αγώνες τους, φαίνεται ότι κερδίζουν τις κατώτατες εγγυημένες τιμές. Εδώ ο κύριος Βορίδης με διαφορές συκοφαντίες , ότι δεν μπορεί στην ελεύθερη αγορά, ότι είναι καταστροφή για τους αγρότες να το ζητούν, και ότι οι αγρότες που το ζητούν είναι υποκινούμενοι.

Προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την ικανοποίηση του αιτήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές. Αφήνοντας τους παραγωγούς ακάλυπτους απέναντι στους εμπόρους και βιομηχάνους.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να απαντήσει ουσιαστικά στα διαχρονικά αιτήματα επιβίωσης που έχουμε, γιατί και αυτή όπως και οι προηγούμενες στηρίζουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων – βιομηχάνων – εμπόρων – μεγαλοαγροτών και τραπεζιτών, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts